Σάββατο 28.03.2020
More

  Υπευθυνότητα και ψυχραιμία οι καλύτεροι σύμβουλοι

  Η υπευθυνότητα και η ψυχραιμία τόσο από τους φορείς και τους οργανισμούς, όσο και από τους πολίτες είναι ο καλύτερος σύμβουλος, για την ορθολογική αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, που μετρά από χθες το πρώτο επιβεβαιωμένο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη.

  Σε μία προσπάθεια αναλυτικής ενημέρωσης των επίσημων και εντεταλμένων οργάνων της πολιτείας και των υπηρεσιών στα σύνορα της χώρας με την Ιταλία, που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, με κλιμάκιο και επικεφαλής τον αντιπρόεδρο κ. Παναγιωτακόπουλο βρέθηκε χθες στην Ηγουμενίτσα.

  Το ενδεχόμενο λήψης αυστηρών μέτρων πρόληψης, στο πλαίσιο εφαρμογής της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση, για την δυτική πύλη εισόδου της χώρας, που είναι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας θα πρέπει να θεωρείται αρκετά πιθανό, ανάλογα βέβαια με την εξέλιξη της νόσου και κατά πόσον θα επηρεαστεί η Ελλάδα από αυτήν.

  Ωστόσο σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ο κ. Παναγιωτακόπουλος τόνισε πως η επιτυχία των προληπτικών μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί και εφαρμόζονται είναι ένα πολυπαραμετρικό ζήτημα με πολλές προεκτάσεις.

  «Έχει γίνει το καλύτερο που μπορούσαμε, με την κινητοποίηση και την ενημέρωση του συνόλου των φορέων και των οργανισμών. Εκτός από αυτό όμως που είναι σημαντικό, είναι επίσης σημαντική η υπευθυνότητα που πρέπει να δείξει και το κοινό.

  Όταν κάποιος είναι ειλικρινής έχεις να αντιμετωπίσεις κάτι που βλέπεις. Όταν όμως κάποιος δεν είναι ειλικρινής, προσπαθεί να κρύψει τα συμπτώματα ή δεν πειθαρχεί, είναι αδύνατον να ελέγξεις την κατάσταση, κάτι που αποδεδειγμένα έγινε και στην Ιταλία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

  Μέτρα εφαρμόζει η Αλβανία

  Εκτός από την γειτνίαση μέσω θαλάσσης και την ευκολία της συγκοινωνίας με την Ιταλία, η Θεσπρωτία γειτνιάζει και με την Αλβανία που όπως έγινε γνωστό από την Τρίτη εφαρμόζει αυξημένα μέτρα ελέγχου στο Τελωνείο Μαυροματίου, για το σύνολο των πολιτών που εισέρχονται στην Ελλάδα από την Αλβανία.

  Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θ. Πιτούλης αμέσως μετά τη σύσκεψη τόνισε πως ο σχεδιασμός γίνεται βήμα – βήμα, αλλά είναι μία πρωτόγνωρη και δυναμική κατάσταση που κάθε τι μπορεί να αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη.

  Οικονομικό πλήγμα

  Ήδη πάντως στη Θεσπρωτία υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, μετά τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ιταλία. Συγκεκριμένα, την τελευταία εβδομάδα οι επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιεργειών στη Θεσπρωτία αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα αφού έχουν «παγώσει» οι παραγγελίες από τον ιταλικό βορρά.

  Τουλάχιστον μέχρι χθες δεν είχε συμβεί κάτι αντίστοιχο και με τις παραγγελίες από τον ιταλικό νότο, κάτι που ενδέχεται πάντως να συμβεί ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης.

  «Έχουμε ήδη σοβαρό ζήτημα στις ιχθυοκαλλιέργειες με τις παραγγελίες από τη Βόρεια Ιταλία και αυτό είναι κάτι που ήδη κοστίζει και ενδέχεται εφόσον συνεχιστεί η εξάπλωση του ιού να κοστίσει ακόμη περισσότερο στην τοπική οικονομία αλλά και στην εθνική», ανέφερε ο κ. Πιτούλης.

  Ανησυχία και όχι πανικός

  Παρών στη σύσκεψη που έγινε στο διοικητήριο της Π.Ε Θεσπρωτίας και ο δήμαρχος Σουλίου Γ. Καραγιάννης που επέμεινε στην ανάγκη σωστής ενημέρωσης των πολιτών αλλά και εφαρμογής των προληπτικών μέτρων από το σύνολο των φορέων και των οργανισμών.

  Όπως είπε, τουλάχιστον προς το παρόν υπάρχει ανησυχία και όχι πανικός στους πολίτες, όμως επειδή είναι μία κατάσταση που εξελίσσεται καθημερινά, θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή στην προσέγγιση του ζητήματος.

   

  Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  32 νεκροί συνολικά και 95 νέα κρούσματα

  Ενενήντα πέντε νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 1061. Τέσσερα άτομα εξέπνευσαν στο ίδιο διάστημα και ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται στα 32. 

  Παράταση στην υποβολή δηλώσεων λόγω κορωνοϊού

  Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε παράταση στις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων, «για την ανακούφιση των επιχειρήσεων και των λογιστών - φοροτεχνικών» δεδομένων των προβλημάτων που ανακύπτουν από την πανδημία του κορωνοϊού και των περιοριστικών μέτρων.

  Δύο νέα θετικά κρούσματα κορωνοϊού στην Άρτα- Η εξέλιξη της πανδημίας στην Ήπειρο

  Η εικόνα ως προς τα επιβεβαιωμένα και τα ύποπτα κρούσματα για κορωνοϊό στην Ήπειρο μέχρι σήμερα, Σάββατο 28 Μαρτίου, το μεσημέρι στα νοσοκομεία της Ηπείρου έχει ως εξής:

  Παραδόθηκαν οι πρώτες 3D προσωπίδες στο ΠΓΝΙ

  Στη διάθεση των ιατρών του ΠΓΝΙ βρίσκονται ήδη οι πρώτες προσωπίδες υψηλής προστασίας που εκτυπώθηκαν σε τρισδιάστατο εκτυπωτή, από μέλη μίας ομάδας καθηγητών και υποψηφίων διδακτόρων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά και ιδιωτών.

  Προβληματισμός αντιπολίτευσης για δωρεά στον ΟΚΠΑΠΑ

  Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το ιδιοκτησιακό του ιδρύματος της χορηγίας με αναφορές στον Τζορτζ Σόρος και η απάντηση της Δημοτικής Αρχής ενάντια σε «θεωρίες συνομωσίας».

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.