Δευτέρα 24.06.2024
More

  Υπό διερεύνηση οι συνθήκες του τραγικού εργατικού δυστυχήματος στην Αρίστη

  Σε δύο επίπεδα διερευνώνται οι συνθήκες του τραγικού εργατικού δυστυχήματος που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στην Αρίστη Ζαγορίου με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός 62χρονου εργάτη και τον σοβαρό τραυματισμό ενός 60χρονου συναδέλφου του που νοσηλεύεται στο ΠΓΝΙ, χωρίς ευτυχώς να υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του.

  Ο υπεύθυνος εργοδηγός συνελήφθη από την Αστυνομία το μεσημέρι της Δευτέρας αμέσως μετά το δυστύχημα, ενώ παράλληλα χθες υπήρξε και Εισαγγελική παρέμβαση, όπως έκανε γνωστό ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης στη συνεδρίαση της Περιφ. Επιτροπής.

  Μία ημέρα μετά το τραγικό δυστύχημα στην Αρίστη, η ανάδοχος εταιρεία του έργου «ΕΡΓΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ ΑΤΕ» με ανακοίνωσή της εκφράζει τη θλίψη της για το συμβάν, αποφεύγει όμως να τοποθετηθεί στην παρούσα φάση τουλάχιστον επί των ερωτημάτων που αφορούν στις συνθήκες του δυστυχήματος και στο εάν είχαν ληφθεί τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας των εργαζόμενων.

  Το epirusonline ήρθε σε επικοινωνία με τα κεντρικά της εταιρείας στην Πάτρα χθες το μεσημέρι και λίγο πριν τις τέσσερις το απόγευμα έφτασε με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το κάτωθι δελτίο τύπου: «Το Δ.Σ. της εταιρείας ΕΡΓΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ ΑΤΕ εκφράζει την θλίψη του για το εργατικό ατύχημα που έλαβε χώρα στην τοπική κοινότητα της Αρίστης με αποτέλεσμα το θάνατο του εργαζόμενου Β.Φ, και τον τραυματισμό του επίσης εργαζόμενου της Χ.Κ.

  Εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του θανόντα, και ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στον τραυματία, δηλώνοντάς τους την αμέριστη συμπαράστασή μας. Σε ένδειξη πένθους τα εργοτάξια της εταιρείας θα παραμείνουν κλειστά έως την τέλεση της εξόδιου ακολουθίας», καταλήγει το δελτίο τύπου της εταιρείας. Σ.Σ: Να σημειωθεί, ότι στο δελτίο τύπου αναφέρονται ολογράφως τα στοιχεία του θύματος και του τραυματία συναδέλφου του αντίστοιχα, πλην όμως επιλέγουμε να μην τα δημοσιεύσουμε για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

  Ένταση στην Περιφ. Επιτροπή

  Φως στα αίτια πρόκλησης του δυστυχήματος θα δώσουν αναμφίβολα οι καταθέσεις των τριών εργατών που ήταν παρόντες καθώς εκτός του τραυματία που γλίτωσε το θάνατο την τελευταία στιγμή, μπροστά στο συμβάν ήταν και ο εργοδηγός και ένας χειριστής μηχανήματος. Στη συνεδρίαση όμως της Περιφ. Επιτροπής προκλήθηκε ένταση λόγω της παρέμβασης – τουλάχιστον άκομψης – του περιφ. συμβούλου και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γ. Πρέντζα που ζήτησε εξηγήσεις για το αν είχαν ληφθεί ή όχι τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας των εργαζόμενων, αποδίδοντας την ευθύνη για αυτό και στην ανάδοχο εταιρεία και στην επιβλέπουσα υπηρεσία της Περιφέρειας Ηπείρου.

  Ο περιφερειάρχης εξέφρασε για μια ακόμη φορά τη βαθύτατη λύπη του για την τραγική απώλεια του εργαζόμενου, τον οποίο όπως είπε γνώριζε από την εργασία του σε άλλα εργοτάξια της ίδια εταιρίας στην περιοχή. «Δεν θέλω να προκαταλάβω τίποτε, αν έγινε κάτι λανθασμένο, αν έγινε το οτιδήποτε θα το δείξουν οι ειδικοί. Σε κάθε έργο προβλέπονται μέτρα ασφαλείας. Έχω ζητήσει ενημέρωση από την υπηρεσία για το τι μέτρα απαιτούνταν στο συγκεκριμένο έργο και την αναμένω. Εγώ ούτε λαϊκίζω, ούτε κάνω τυμβωρυχία», πρόσθεσε σε άλλα σημεία της τοποθέτησής του ο κ. Καχριμάνης που είχε κάνει και μία γραπτή δήλωση το βράδυ της Δευτέρας εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

  Σφοδρές αντιδράσεις

  Ο κ. Πρέντζας αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης σε δηλώσεις που έκανε στα τοπικά μέσα τόνισε πως τα εργατικά δυστυχήματα είναι στην ημερήσια διάταξη σε όλη τη χώρα και πως καμία επιβλέπουσα υπηρεσία και αρμόδια αρχή, δεν κάνει το παραμικρό. «Ζητάμε από την επιβλέπουσα υπηρεσία να μας πει αν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας. Αυτό που είδε ο κ. Καχριμάνης που βρέθηκε στο σημείο, όπως και ο πρόεδρος του ΕΚΙ κ. Έξαρχος είναι πως δεν υπήρχε κανένα απολύτως μέτρο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πρέντζας, απευθύνοντας ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο του Συνδικάτου Οικοδόμων αύριο Πέμπτη 30 Μαΐου στις 19.00 στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

  Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων επιτίθεται επίσης στον περιφερειάρχη λέγοντας:

  «Γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα, ότι η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας όφειλε να επιβλέπει το έργο της. Αν το επέβλεπε, θα είχε διαπιστώσει την έλλειψη ακόμα και στοιχειωδών μέτρων αντιστήριξης για την προστασία της ζωής των εργαζόμενων, από αυτά που προβλέπει ο Νόμος και θα σταματούσε τις εργασίες για να κληθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να επιβάλουν την προστασία των εργαζόμενων.

  Οι εργολάβοι για να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους δεν τηρούν απολύτως κανένα μέτρο προστασίας και η Περιφέρεια τους καλύπτει.

  Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν ενεργοποιούνται παρά μόνο αν γίνουν καταγγελίες αλλά και τότε δεν έχουν προσωπικό για να ελέγξουν τους κινδύνους και οι οικοδόμοι σακατεύονται καθημερινά στα γιαπιά.

  Ο περιφερειάρχης, αντί να καταδείξει την εταιρία ως μοναδικό και αποκλειστικό υπεύθυνο για το θάνατο ενός εργάτη «δίνει σήμα» να σταματήσει κάθε συζήτηση μέχρι να διερευνηθούν τα αίτια. Αυτό βολεύει την εταιρία, αυτό κάνει κι αυτός.

  Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του συναδέλφου μας Βασίλη, μαζί με την υπόσχεση ότι δεν θα επιτρέψουμε το έγκλημα αυτό να συγκαλυφθεί κάτω από τα ωραία λόγια της «συμπαράστασης» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

  Επίσης για ένα εργοδοτικό έγκλημα κάνει λόγο σε δική του ανακοίνωση το Συνδικάτο Οικοδόμων Ιωαννίνων.

  «Ευθύνες για το σημερινό έγκλημα έχουν η ανάδοχος κατασκευαστική εταιρεία, η Περιφέρεια Ηπείρου σαν εποπτεύουσα του έργου, το ΣΕΠΕ και η παντελής έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών.

  Επιβεβαιώνεται με τραγικό τρόπο ότι οι χώροι δουλειάς έχουν γίνει παγίδες θανάτου για τους εργαζόμενους του κλάδου με ευθύνη τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όσο και διαχρονικά όλων των προηγούμενων. Είναι όλοι τους υπεύθυνοι για την υποστελέχωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, είναι όλοι τους υπεύθυνοι για το αντεργατικό οπλοστάσιο που λύνει τα χέρια της εργοδοσίας, για το χτύπημα του σταθερού εργασίμου χρόνου, την κατάργηση του πενθήμερου, του οχτάωρου και όλων των εργασιακών δικαιωμάτων μας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ