Δευτέρα 25.01.2021
More

  Ζητούμενο πλέον η βιώσιμη επανεκκίνηση

  Το επόμενο βήμα αναζητεί ή αγορά της εστίασης

  Με δεδομένο ότι η επαναλειτουργία της εστίασης για την περίοδο των Χριστουγέννων θα πρέπει να αποκλειστεί, αφού τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν κάτι αντίθετο, η προσοχή επικεντρώνεται στο διάστημα μετά τα Χριστούγεννα και στους όρους επανεκκίνησης του κλάδου που απασχολεί 350.000 εργαζόμενους.

  Το ζητούμενο για τις επιχειρήσεις στην εστίαση σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά δεν είναι απλώς η επαναλειτουργία, αλλά η βιώσιμη επανεκκίνηση, με όρους ασφάλειας.

  Έτσι, προτάσεις που έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι για λειτουργία με τη λογική του ακορντεόν, δηλαδή λίγες ημέρες ανοιχτά και αντίστοιχες ημέρες κλειστά ή προτάσεις με λειτουργία στο 50% του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού, απορρίπτονται χωρίς δεύτερη σκέψη.

  «Οι προτάσεις μας είναι συγκεκριμένες προς την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο. Να υπάρξει επιδότηση των επιχειρήσεων στο 30% του κύκλου των εργασιών του Δεκεμβρίου του 2019, ένα πρόγραμμα στήριξης με 100% επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για ένα εξάμηνο και «κούρεμα» των υποχρεώσεων προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες», ανέφερε ο κ. Καββαθάς.

  Το λιανεμπόριο

  Επίσης,η ΓΣΕΒΕΕ παρεμβαίνει και για το λιανικό εμπόριο που φαίνεται ότι υπό όρους και προϋποθέσεις μπορεί να επαναλειτουργήσει στις 14 Δεκεμβρίου αν και από το πρωί της Τετάρτης έχει ενισχυθεί η φημολογία για άνοιγμα των επιχειρήσεων στις 21 Δεκεμβρίου.

  «Όποτε κι αν ανοίξει το λιανεμπόριο, δεν πρόκειται να αναπληρωθεί ο κύκλος των εργασιών που χάθηκε όλους τους προηγούμενους μήνες. Από την άλλη, προφανώς η επαναλειτουργία θα δώσει μία ανάσα την περίοδο των Χριστουγέννων αλλά παράλληλα θα πρέπει να υλοποιηθούν μέτρα όπως η παράταση της δυνατότητας για 40% μείωση στα μισθώματα και στήριξη των εργαζομένων μέσα από προγράμματα απασχόλησης», ανέφερε ο κ. Καββαθάς.

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ