Σάββατο 28.01.2023
More

  Αγγλία: Ανακαίνισαν την κουζίνα τους και βρήκαν στο πάτωμα χρυσά νομίσματα μεγάλης αξίας

  Το ζευγάρι ίσως δεν ανακάλυπτε ποτέ τον θησαυρό, αν δεν αποφάσιζε να ανακαινίσει το πάτωμα

  Έναν… θησαυρό με περισσότερα από 260 χρυσά νομίσματα που ανακάλυψε ένα ζευγάρι κάτω από το πάτωμα της κουζίνας του πουλήθηκαν σε δημοπρασία έναντι 754.000 λιρών (πάνω από 859.000 ευρώ), αναφέρει το BBC.

  Η συλλογή βρέθηκε κάτω από το σπίτι στο Ellerby του East Yorkshire στην Αγγλία το 2019, μέσα σε ένα δοχείο κρυμμένο κάτω από τσιμέντο και επιδαπέδιες σανίδες του 18ου αιώνα.

  Τα νομίσματα, που χρονολογούνται από το 1610-1727, ανήκαν στους Φέρντλει-Μέινστέρς, μια οικογένεια του Χαλ που ασχολούνταν με το εμπόριο στη Βαλτική.

  Οι υπεύθυνοι της δημοπρασίας χαρακτήρισαν την τελική τιμή πώλησης τους «απολύτως εξαιρετική».

  Τα νομίσματα, των οποίων η προσωρινή εκτίμηση των 200.000 έως 250.000 λιρών τριπλασιάστηκε μετά την παγκόσμια προβολή της ιστορίας, και πουλήθηκαν σε δεκάδες αγοραστές, από τους Spink & Son στο Μπλούμσμπερι του Λονδίνου.

  Ο οίκος δημοπρασιών, εκτίμησε πως η συλλογή ισοδυναμούσε με περίπου 100.000 λίρες σε σημερινά χρήματα και ότι πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους θησαυρούς αγγλικών χρυσών νομισμάτων του 18ου αιώνα που βρέθηκαν ποτέ στη Βρετανία.

  Τα χρυσά νομίσματα τράβηξαν το ενδιαφέρον συλλεκτών από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικής, της Ευρώπης, της Αυστραλίας, της Κίνας και της Ιαπωνίας.

  Ο Γκρέγκορι Έντμουντ του οίκου Spink & Son χαρακτήρισε τον θησαυρό 120 χρόνια αγγλικής ιστορίας κρυμμένα σε ένα δοχείο στο μέγεθος ενός κουτιού αναψυκτικού». Η ταυτότητα του ζευγαριού που βρήκε τον θησαυρό δεν αποκαλύφθηκε.

  «Φανταστείτε τη σκηνή: επιλέγετε να ξαναστρώσετε το άνισο πάτωμα της κουζίνας σας, βάζετε ένα τσεκούρι στο τσιμέντο και ακριβώς από κάτω βλέπετε μια μικροσκοπική επιφάνεια χρυσού. Εκείνη τη στιγμή, νομίζετε ότι πρέπει να είναι απλώς ένα κομμάτι ηλεκτρικού καλωδίου, αλλά ανακαλύπτετε ότι είναι ένας χρυσός στρογγυλός δίσκος και κάτω από αυτόν υπάρχουν εκατοντάδες άλλοι», δήλωσε ο Έντμουντ

  Ένα και μόνο νόμισμα από το 1720 έπιασε την υψηλότερη τιμή, αφού πωλήθηκε για 62.400 λίρες, δήλωσε η Spink & Son.

  Ο υπεύθυνος της δημοπρασίας χαρακτήρισε την ατμόσφαιρα, κατά τη διάρκεια των προσφορών, ηλεκτρισμένη, κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας των πιο περιζήτητων νομισμάτων. «Δεν θα ξαναδώ ποτέ μια τέτοια δημοπρασία», πρόσθεσε.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ