Τετάρτη 29.03.2023
More

  Αιφνιδιαστική αποχώρηση του Yavuz από την κυπριακή ΑΟΖ

  Παράνομες γεωτρήσεις από τον Απρίλιο 

  H Λευκωσία υποδέχτηκε θετικά την αποχώρηση του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου Yavuz από την κυπριακή ΑΟΖ, εκφράζοντας ωστόσο επιφυλάξεις αναφορικά με τις τουρκικές προθέσεις για αποκλιμάκωση στην περιοχή.

  Αιφνιδιασμός από Άγκυρα

  Χθες το απόγευμα το ερευνητικό Yavuz σήκωσε άγκυρα και άρχισε την αποχώρηση του από το τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ όπου βρισκόταν από τον περασμένο Απρίλιο πραγματοποιώντας παράνομες γεωτρήσεις. Η εξέλιξη προκάλεσε έκπληξη στην Λευκωσία, αφού έγινε πριν ακόμα λήξει η NAVTEX που είχε εκδώσει η Άγκυρα για τις δραστηριότητες του Yavuz στην κυπριακή ΑΟΖ.

  Σε δηλώσεις του λίγες ώρες μετά την αιφνίδια αποχώρηση του Yavuz, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος σημείωσε πως αν και πρόκειται για ενέργεια που συμβάλλει στην οικοδόμηση θετικού κλίματος, η Λευκωσία διατηρεί τις επιφυλάξεις της, αφού η κυπριακή κυβέρνηση δεν γνωρίζει ούτε τους λόγους της αποχώρησης, ούτε αν αυτή έχει μόνιμο χαρακτήρα.

  Μάλιστα ο κ. Κούσιος υπενθύμισε πως το ερευνητικό σκάφος Barbaros εξακολουθεί να βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ ενώ συνεχίζονται οι τουρκικές απειλές για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.

  Την ίδια ώρα, ελληνοκυπριακά μέσα ενημέρωσής συνδέουν την κίνηση της Άγκυρας με τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις πριν την Σύνοδο Κορυφής κατά τις οποίες η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ φέρεται να ζήτησε από την Τουρκία την απόσυρση του Yavuz ως αντιστάθμισμα για τη μη επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα.

  Υπογραμμίζουν δε ότι η Τουρκία φαίνεται να επιλέγει να στείλει μήνυμα συμμόρφωσης προς την παράγραφο 19 των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ζητά από την Άγκυρα να επιδείξει εποικοδομητική στάση και να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

   

  Με πληροφορίες από την Deutsche Welle

   

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ