Τρίτη 20.04.2021
More

  Αρχές Ιανουαρίου στη Γουχάν η διεθνής αποστολή του ΠΟΥ

  Ξεκινά η έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού

  Μία διεθνής αποστολή, υπό το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αναμένεται να φτάσει στην Κίνα την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, προκειμένου να κάνει έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού.

  Αυτό ανέφεραν στο Reuters μέλος της ομάδας και διπλωμάτες. Οι ΗΠΑ, που έχουν κατηγορήσει την Κίνα ότι απέκρυψε την έκταση της αρχικής έξαρσης, έχουν ζητήσει να γίνει έρευνα με διαφάνεια υπό τον ΠΟΥ, ενώ επέκριναν το γεγονός ότι επετράπη να κάνουν Κινέζοι επιστήμονες την πρώτη φάση της προκαταρκτικής έρευνας.

  Τώρα, μία διεθνής ομάδα 12-15 ειδικών ετοιμάζεται να πάει στη Γουχάν- την πόλη όπου πρωτοεμφανίστηκε ο κορωνοϊός- προκειμένου να εξετάσει αποδείξεις, μεταξύ των οποίων δείγματα από ανθρώπους και ζώα που συνέλεξαν οι Κινέζοι ερευνητές και να προχωρήσουν τις αρχικές μελέτες που εκείνοι έκαναν.

  Η Θία Φίσερ, μέλος της ομάδας από τη Δανία, είπε ότι θα αναχωρήσουν «αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά», για μία αποστολή έξι εβδομάδων, η οποία περιλαμβάνει δύο εβδομάδες καραντίνας μετά την άφιξη.

  «Η Φάση 1 θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ως τώρα και να έχουμε κάποια αποτελέσματα. Αν θα το έχουμε αυτό όταν πάμε στην Κίνα… θα είναι φανταστικό. Τότε θα είμαστε ήδη στη Φάση 2», δήλωσε στο Reuters. «Αναμένω ότι η αποστολή θα γίνει αρκετά σύντομα», δήλωσε από την πλευρά του ο Κιθ Χάμιλτον, ειδικός του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων, ο οποίος επίσης θα μετάσχει.

  Η διεθνής ομάδα εργάζεται επί των διευθετήσεων για τα υλικοτεχνικά ζητήματα προκειμένου να ταξιδέψει στην Κίνα το ταχύτερο δυνατό, ανέφερε στο Reuters ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ταρίκ Γιασάρεβιτς. «Ελπίζουμε ότι η ομάδα θα μπορέσει να ταξιδέψει τον Ιανουάριο», σημείωσε.

  Δυτικός διπλωμάτης είπε στο Reuters πως η ομάδα αναμένεται να φύγει για την Κίνα στις αρχές Ιανουαρίου και συμπλήρωσε «Ασκείται έντονη πίεση στην Κίνα και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας».

  Ένας παρόμοιος, αλλά όχι πανομοιότυπος, ιός έχει βρεθεί σε είδος νυχτερίδας, κάτι που υποδεικνύει ότι πρώτα μεταδόθηκε σε ζώο- ή ενδιάμεσο ξενιστή- προτού μολύνει ανθρώπους, ανέφερε ο Χάμιλτον. «Όταν κάνουμε παρακολούθηση ζώων, είναι δύσκολο. Είναι σαν να ψάχνουμε ψύλλο στα άχυρα», δήλωσε.

  Τον προηγούμενο μήνα ο Πίτερ Μπεν Έμπαρεκ, ο κορυφαίος ειδικός του ΠΟΥ για τις ασθένειες ζώων, δήλωσε ότι η αποστολή θα ήθελε να μιλήσει με εργαζόμενους στην αγορά, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο κορωνοϊός. «Δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει ότι είναι κατασκευασμένος από τον άνθρωπο», σημείωσε ο ίδιος για τον ιό.

  Κάποιες χώρες της Δύσης έχουν εκφράσει ανησυχίες για την καθυστέρηση της αποστολής της διεθνούς ομάδας. Ένας διπλωμάτης έκανε λόγο για έλλειψη διαφάνειας, καθώς οι ειδικοί δεν ήταν εκεί για να μιλούν με γιατρούς και ερευνητές ή να ελέγχουν εργαστηριακά δείγματα. Όμως, άλλος δυτικός διπλωμάτης είπε πως η αποστολή είναι σε «καλές βάσεις» και ότι ο ΠΟΥ έπρεπε να αποδεχθεί τους όρους της Κίνας, προκειμένου να διασφαλίσει την πρόσβαση.

   

  Με πληροφορίες από Reuters

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Εγνατία Οδός

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ