Σάββατο 01.04.2023
More

  Έκκληση από τον γηραιότερο τενίστα του κόσμου να σταματήσει ο πόλεμος στη χώρα του, την Ουκρανία

  Ο 97χρονος Λεονίντ Στανισλάφσκι μένει στο Χάρκοβο και ζητά να σταματήσει εδώ και τώρα ο πόλεμος

  Ο Λεονίντ Στανισλάφσκι είχε την συνήθεια τρεις φορές την εβδομάδα να πηγαίνει σ’ ένα χωμάτινο κορτ στο Χάρκοβο για να προπονηθεί και να παραμένει σε καλή φυσική κατάσταση.

  Ο Ουκρανός είναι και επίσημα ο γηραιότερος τενίστας στον κόσμο αφού μετά από προτροπή της ITF έχει περάσει στο βιβλιο Γκίνες! Ο 97χρονος δεν περίμενε σε καμία περίπτωση να ζήσει ξανά την φρίκη του πολέμου και μάλιστα να βλέπει τους πρώην συμμάχους του, να εισβάλουν στην Ουκρανία.

  Ο Στανισλάφσκι που είχε προπονηηθεί πριν από λίγους μήνες με τον Ράφα Ναδάλ και έχει ως όνειρο να συναντήσει τον Ρότζερ Φέντερερ πλέον κάνει όνειρα και εύχεται να σταματήσει ο πόλεμος.

  Ο 97χρονος μίλησε στο Reuters από το Χάρκοβο όπου είναι κλεισμένος στο σπίτι του μετά από την έναρξη του πολέμου.

  «Ποτέ δεν πίστευα ότι θα έπρεπε να ζήσω έναν άλλο πιο τρομακτικό πόλεμο, όπου άνθρωποι και από τις δύο πλευρές πεθαίνουν, οι μητέρες χάνουν τα παιδιά τους, οι γυναίκες χάνουν τους γιους τους και τους συζύγους τους. Τι είναι αυτό; Τι ωφελεί; Στον 21ο αιώνα δεν μπορεί να γίνεται πόλεμος.

  Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει, πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία. Ο πόλεμος ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου. Από τότε έχω μείνει σπίτι. Έχω προμήθειες, το ψυγείο είναι γεμάτο. Κάθομαι σπίτι, δεν πάω πουθενά», είπε ο γηραιότερος τενίστας του κόσμου.

  «Δεν φοβάμαι κανέναν. Ελπίζω ότι ο πόλεμος θα τελειώσει και θα μπορέσω να παίξω τένις. Η κόρη μου η Τάνια είναι στην Πολωνία, θέλει να με πάω εκεί. Αλλά αποφάσισα να μείνω εδώ.

  Αν μπορούσα να φτάσω, στην Πολωνία, θα έπαιζα τένις εκεί. Αποφάσισα όμως να μείνω στο σπίτι και να περιμένω το τέλος του πολέμου. Έχω πρόβλημα στην ακοή, οπότε κοιμάμαι το βράδυ και δεν ακούω τίποτα. Χθες το βράδυ έγιναν βομβαρδισμοί, το πρωί πάλι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής. Ελπίζω να ζήσω για να φτάσω τα 100. Πρέπει να επιβιώσω από αυτήν την τρομακτική κατάσταση».

  Ο Στανισλάφσκι πολέμησε και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν μηχανικός και είχε επιστρατευτεί στην κατασκευή πολεμικών αεροπλάνων της ΕΣΣΔ τα οποία πολεμούσαν απέναντι στους Ναζί.

  Ξεκίνησε το τένις πριν από 67 χρόνια και όποτε μπορεί ταξιδεύει στο εξωτερικό για να συμμετάσχει σε τουρνουά.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ