Σάββατο 03.06.2023
More

  Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε εμπάργκο των ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο

  Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

  Ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, γνωστοποίησε την απόφασή του να επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

  «Το ρωσικό πετρέλαιο δεν θα γίνεται δεκτό στις ΗΠΑ», είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν.

  «Δεν θα πάρουμε μέρος στη χρηματοδότηση του πολέμου του Πούτιν», σημείωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν.

  «Σήμερα, ανακοινώνω πως οι ΗΠΑ στοχεύουν την κεντρική αρτηρία της ρωσικής οικονομίας… Ο αμερικανικός λαός θα προκαλέσει ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στην πολεμική μηχανή του Πούτιν».

  Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόσθεσε πως το εμπάργκο θα αφορά επίσης τις εισαγωγές αερίου και ενέργειας από τη Ρωσία.

  Δείτε τις ανακοινώσεις του Τζο Μπάιντεν για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

  Ο Μπάιντεν είπε πως η απόφαση ελήφθη εν μέσω διαβουλεύσεων με τους συμμάχους των ΗΠΑ, αλλά δήλωσε επίσης ότι κάποιοι από τους Ευρωπαίους συμμάχους δεν θα μπορέσουν να πάρουν τα ίδια μέτρα, εξαιτίας της εξάρτησής τους από το ρωσικό πετρέλαιο.

  Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι η κίνηση αυτή θα επηρεάσει τους Αμερικανούς πολίτες, καθώς αναμένεται νέα αύξηση των τιμών του αερίου.

  «Η ΕΕ πρέπει να απεξαρτηθεί από τη Ρωσία. Εμείς μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα που δεν μπορούν να κάνουν. Παραμένουμε ενωμένοι στο στόχο μας να συνεχίσουμε να πιέζουμε τον Πούτιν» είπε ο Τζο Μπάιντεν, και πρόσθεσε πως πρόκειται για «βήμα ιδιαίτερα επώδυνο».

  «Η ελευθερία κοστίζει, αλλά έπρεπε να κάνω αυτό το βήμα μιλώντας με τον Ζελένσκι και βλέποντας αυτή την κατάσταση».

  «Δώσαμε 1 δις δολάρια συν οπλικά συστήματα από τις ΗΠΑ και συντονισμό για την παράδοση οπλισμού από τους συμμάχους. Θα χρειαστεί βοήθεια για τους δεκάδες χιλιάδες που φεύγουν σε γειτονικές χώρες».

  «Καθιστώ σαφές ότι οι ΗΠΑ μοιράζονται την ευθύνη για τους πρόσφυγες ώστε να μην υποστούν όλο το κόστος οι χώρες της ΕΕ».

  Τα βήματα που θα πάρουν οι ΗΠΑ μαζί με άλλες χώρες, σύμφωνα με τον πρόεδρο Μπάιντεν:

  Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε το ιστορικό πακέτο κυρώσεων που αυτή τη στιγμή δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη ρωσική οικονομία. Το ρούβλι έχει χάσει πάνω από το 50% της αξίας του και εμποδίζουμε τη ρωσική κεντρική τράπεζα να κάνει οποιεσδήποτε συναλλαγές για να υποστηρίξει το ρούβλι, έχουμε κλείσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, πρόσβαση σε υπηρεσίες τεχνολογίες, επιβάλαμε κυρώσεις για τους ολιγάρχες.

  Από τη στιγμή που ο Πούτιν ξεκίνησε να ασκεί την πίεση στα σύνορα της Ουκρανίας άρχισε να ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου και της βενζίνης και θα συνεχίσει να ανεβαίνει ό,τι και να κάνουμε. Απελευθερώσαμε 60 εκ. Βαρέλια από τα αποθέματα, εκ των οποίων τα 30 είναι από αμερικανικά αποθέματα.

  Η ρωσική επίθεση κοστίζει σε όλους και δεν είναι η ώρα που θα επιτρέψουμε να κερδοσκοπεί κάποιος εις βάρος του αμερικανικού λαού. Δε θέλω κάποιος να αποκομίσει πλεονέκτημα από αυτή την κατάσταση.

  «Δεν αληθεύει ότι έχουμε καθυστερήσει την παραγωγή αμερικανικού πετρελαίου. Το 90% της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ γίνεται σε χερσαίες περιοχές που δεν ανήκουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση».

  «Ο Πούτιν συνεχίζει τη δολοφονική του πρακτικά αδιαφορώντας για το κόστος και για τον πυρηνικό κίνδυνο».

  «Η Ουκρανία δε θα καταγραφεί στην ιστορία σαν νίκη του Πούτιν. Μπορεί να πάρει μια πόλη, αλλά θα δε πάρει την Ουκρανία».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ