Σάββατο 23.11.2024
More

    Ένας χρόνος κορωνοϊός: Από τη «μυστηριώδη πνευμονία» στους 1,8 εκ. νεκρούς

    Οι πρώτες αναφορές από την Κίνα που σκόρπισαν τρόμο

    Πριν από ένα ακριβώς χρόνο, άρχισαν να δημοσιεύονται τα πρώτα ρεπορτάζ και tweets για μια «μυστηριώδη πνευμονία» στην Κίνα. Ηταν οι πρώτες αναφορές στον κορωνοϊό, που έμελλε να αλλάξει τις ζωές του συνόλου των ανθρώπων στον πλανήτη.

    Το iefimerida.gr ετοίμασε ένα χρονογράφημα που δείχνει πώς ξεκίνησε η μεγάλη περιπέτεια με τον κορωνοϊό, που από λίγες νοσηλείες στην αυγή του 2020, έφτασε να πλησιάζει σήμερα τα 2 εκατ. νεκρούς σε όλο τον πλανήτη.

    Η πρώτη σχετική περιγραφή στα ΜΜΕ της Κίνας έγινε την παραμονή του 2020. Ήταν 31 Δεκεμβρίου 2019, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έστρεψε τις «κεραίες» του στην Κίνα, ύστερα από ένα ρεπορτάζ που αναφερόταν σε μια «μυστηριώδη πνευμονία» που έδειχνε να έχει επιδημική τάση. Το «σημείο – μηδέν» ήταν η πόλη Ουχάν, όπου κάθε ώρα που περνούσε αυξάνονταν τα περιστατικά της «μυστηριώδους πνευμονίας» ή, κατά άλλα δημοσιεύματα, «πνευμονίας με άγνωστη αιτία».

    Μέσα στο ίδιο 24ωρο, υγειονομικοί φορείς πολλών κρατών άρχισαν να ζητούν πληροφορίες για τη νέα ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Την 1η Ιανουαρίου, με επίσημο έγγραφό του, ο ΠΟΥ αιτήθηκε αναλυτικής ενημέρωσης από την Κίνα για τη «μυστηριώδη πνευμονία».

    Σαν σήμερα το πρώτο tweet του ΠΟΥ για τον κορωνοϊό

    Στις 2 Ιανουαρίου του 2020, ο αντιπρόσωπος του ΠΟΥ στην Κίνα συνέταξε επιστολή με την οποία δήλωνε ότι τα τοπικά γραφεία θα συνεργαστούν, παρέχοντας πληροφορίες για τη συρροή κρουσμάτων στην Ουχάν.

    Ταυτόχρονα, ο ΠΟΥ ενημέρωσε το GOARN (Global Outbreak Alert and Response Network) για τη «μυστηριώδη πνευμονία» στην Κίνα. Στις 4 Ιανουαρίου, ο ΠΟΥ έκανε το πρώτο του tweet για τον κορωνοϊό. Στην ανάρτησή του στο Twitter, ο ΠΟΥ επισήμαινε ότι υπάρχει μια συρροή κρουσμάτων πνευμονίας στην Ουχάν, δίχως θανάτους σε εκείνη τη φάση, και πως ξεκινούσε η σχετική έρευνα.

    Ο πρώτος θάνατος από κορωνοϊό στον κόσμο

    Λίγες ημέρες αργότερα, ο ΠΟΥ έκανε ένα δεύτερο tweet με το οποίο γνωστοποιούσε ότι είχε λάβει από Κινέζους επιστήμονες τη γενετική «ταυτότητα» του νέου κορωνοϊού, προαναγγέλλοντας ότι θα προβεί σε αναλυτικές ανακοινώσεις.

    Το ίδιο 24ωρο, στις 11 Ιανουαρίου, η Κίνα ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο στον κόσμο από κορωνοϊό. Σύμφωνα με τα Κινεζικά ΜΜΕ, επρόκειτο για έναν 61χρονο άνδρα από την Ουχάν, ο οποίος ήταν τακτικός πελάτης στην αγορά της περιοχής. Η είδηση του θανάτου ήρθε αμέσως πριν ξεκινήσουν οι μεγαλύτερες διακοπές για τους Κινέζους, με εκατομμύρια ανθρώπων να ταξιδεύουν στη χώρα.

    Ταυτόχρονα, είχαν ήδη αρχίσει να επιβεβαιώνονται οι αρχικές πληροφορίες, δηλαδή ότι οι περισσότεροι ασθενείς εργάζονταν ή είχαν μεταβεί στη μεγάλη ιχθυαγορά της Ουχάν -η οποία είχε ήδη κλείσει για λόγους ασφαλείας.

    Η πρώτη εκτενής αναφορά στο iefimerida.gr

    Στις 9 Ιανουαρίου του 2020, το iefimerida.gr δημοσιοποίησε το πρώτο εκτενές άρθρο για τον νέο κορωνοϊό -εκείνη την περίοδο ονομαζόταν «κοροναϊός»- που είχε ήδη στείλει στο νοσοκομείο δεκάδες ανθρώπους.

    Λίγες ημέρες αργότερα, στις 18 Ιανουαρίου, η ανησυχία ξεκίνησε να εντείνεται, καθώς σήμανε ένας παγκόσμιος συναγερμός για τον μυστηριώδη νέο ιό. Στο σχετικό άρθρο του iefimerida.gr επισημαινόταν ότι «ξυπνά μνήμες από τον SARS του 2002».

    Μέχρι τις 21 Ιανουαρίου, οι νεκροί από τον νέο ιό ανέρχονταν στους 6, όμως τα κρούσματα συνέχιζαν να αυξάνονται με ταχύτητα.

    Η δήλωση Τσιόδρα στο iefimerida.gr

    Οι ελληνικές Αρχές, με «μπροστάρη» τον ΕΟΔΥ, είχαν ήδη ξεκινήσει να τίθενται σε επιφυλακή. Στις 21 Ιανουαρίου του 2020, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας έκανε μια από τις πρώτες του δηλώσεις για τον νέο ιό στο iefimerida.gr.

    O κ. Τσιόδρας συγκεκριμένα είχε πει:

    «Ο ΕΟΔΥ και οι ελληνικές Αρχές παρακολουθούμε προσεκτικά τα συμπεράσματα που εξάγει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι έχουμε τη δυνατότητα να ανιχνεύσουμε τον κοροναϊό στην πατρίδα μας. Επιπλέον, στην Ελλάδα έχουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό καθώς δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από την Κίνα, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, με την Αγγλία, την Ιταλία και τη Γαλλία».

    Το πρώτο lockdown στον κόσμο

    Στις 23 Ιανουαρίου του 2020, η Κίνα αποφάσισε να θέσει σε ισχύ ένα αυστηρό lockdown στην Ουχάν και άλλες πόλεις της επαρχίας Χουμπέι. Όλος ο πλανήτης παρακολουθούσε συγκλονισμένος εκατομμύρια ανθρώπους να αναγκάζονται να παραμένουν στα σπίτια τους -πέραν των αναγκαίων μετακινήσεων, όπως για αγορά τροφίμων.

    Οι εικόνες που καταγράφηκαν θα μείνουν χαραγμένες στην ιστορία.

    Ο πρώτος θάνατος στην Ελλάδα

    Μεταξύ των σκηνών που θα παραμείνουν αξέχαστες είναι και ο θάνατος ενός άνδρα στο δρόμο. Σύμφωνα με το AfP, ουδείς πλησίαζε τον νεκρό άνδρα, υπό τον φόβο μετάδοσης του ιού:

    Στις 11 Μαρτίου ο ΠΟΥ χαρακτήρισε πλέον τον κορωνοϊό ως πανδημία, σημαίνοντας τον συναγερμό σε όλη την υφήλιο. Εκείνη την ημέρα είχαν καταγραφεί 118.000 κρούσματα σε 114 χώρες, ενώ οι νεκροί ανέρχονταν σε 4.291.

    Μια ημέρα αργότερα, ξεκίνησε και ο «Γολγοθάς» για την Ελλάδα. Στις 12 Μαρτίου 2020 καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος στη χώρα μας, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 18 κρούσματα κορωνοϊού. Ο πρώτος άνθρωπος που έχασε τη ζωή του στην Ελλάδα ήταν ένας 66χρονος, στο νοσοκομείο του Ρίου.

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ