Τρίτη 07.02.2023
More

  Ενδιαφέρον και από την άλλη πλευρά των συνόρων

  Με τις παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο να έχουν σχεδόν εξαντληθεί όπως απέδειξε και η πρόσφατη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, για την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του άξονα της Ιόνιας Οδού, η χθεσινή παρέμβαση από τη γειτονική Αλβανία αποκτά ξεχωριστό νόημα.

  Μία παρέμβαση που έγινε στο περιθώριο συνέντευξης τύπου των προέδρων Επιμελητηρίων Ιωαννίνων και Αργυροκάστρου αντίστοιχα κ.κ. Δημητρίου και Χότζα, από τον δεύτερο, που τόνισε ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου οδικού άξονα, εξηγώντας πως αυτό δεν αφορά μόνο την Ήπειρο και την Ελλάδα γενικότερα, αλλά και την επιχειρηματικότητα της νότιας Αλβανίας.

  «Ίσως είναι το πρώτο ζήτημα που ενδιαφέρει τον επιχειρηματικό κόσμο της Αλβανίας, γιατί είναι χιλιάδες αυτοί που μετακινούνται καθημερινά από και προς την Ελλάδα από την Κακαβιά, χρησιμοποιώντας το παλιό οδικό δίκτυο.

  Είναι αλήθεια ότι η αλβανική κυβέρνηση, το αλβανικό κράτος δεν ασχολείται πολύ με το συγκεκριμένο ζήτημα, ασχολούνται όμως πολύ οι επιχειρηματίες, γιατί θεωρούν ότι η ολοκλήρωση του δρόμου θα φέρει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στην περιοχή. Αν μάλιστα γίνει και ο άξονας μέχρι την Τεργέστη τότε καταλαβαίνει ο καθένας γιατί προοπτικές μπορούμε να μιλήσουμε», σημείωσε ο κ. Χότζα.

  Πρώτη κοινή έκθεση
  Θεού θέλοντος και… κορωνοϊού βοηθήσαντος, η πρώτη κοινή έκθεση των Επιμελητηρίων Ιωαννίνων και Αργυροκάστρου θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Απριλίου στο Αργυρόκαστρο.
  Οι δύο πρόεδροι των Επιμελητήριων απηύθυναν ανοιχτό κάλεσμα στις επιχειρήσεων των δύο χωρών να λάβουν μέρος στην έκθεση που θα διεξαχθεί το διάστημα 3-5 Απριλίου στο Αργυρόκαστρο.

  Η Νότια Αλβανία σύμφωνα με τον κ. Χότζα έχει στα διοικητικά της όρια τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα, ενώ ο Δ. Δημητρίου τόνισε πως η συνεργασία και η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας είναι αμφίδρομη.
  Τα δύο Επιμελητήρια έχουν αδελφοποιηθεί από τον Δεκέμβριο του 2019.

  Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ