Τρίτη 16.08.2022
More

  «Η Αγία Σοφία δεν θα δει το 2050» αναφέρουν δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο

  Στην τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Αγία Σοφία – μνημείο σύμβολο για τον Ελληνισμό – αναφέρεται σε άρθρο της η Τζουμχουριέτ

  Στην τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Αγία Σοφία – μνημείο σύμβολο για τον Ελληνισμό – αναφέρεται σε άρθρο της η Τζουμχουριέτ, κάνοντας μάλιστα μια δυσοίωνη πρόβλεψη. Η τουρκική εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι δεν έχουν γίνει σωστές εργασίες αποκατάστασης.

  «Η Αγία Σοφία δεν θα δει το 2050» γράφει χαρακτηριστικά για την Αγία Σοφία η Τζουμχουριέτ, η οποία και έστειλε εκεί δημοσιογράφους της, που παρακολούθησαν επιτόπου την κατάσταση στο μνημείο Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, οι δημοσιογράφοι είδαν τους δεκάδες επισκέπτες να συρρέουν σ΄αυτήν και ανέφεραν ότι στο “Μπαϊράμι” πριν από μερικές εβδομάδες, μπήκαν στην Αγία Σοφία μέσα σε μία ημέρα περισσότεροι από 100 χιλιάδες επισκέπτες.

  Όπως επισημαίνεται στο άρθρο της Τζουμχουριέτ, ακόμη και η υγρασία από τις ανάσες του πλήθους των ανθρώπων που μπαίνουν στην Αγία Σοφία, αρκεί για να καταστραφεί το μνημείο, το οποίο για 1.500 χρόνια στέκεται στο ίδιο σημείο και έχει υποστεί πάρα πολλές φθορές τα τελευταία χρόνια κυρίως τα δύο πρόσφατα που μετατράπηκε σε τζαμί.

  Κατά τις ίδιες πληροφορίες. υπάρχουν και πολλοί επισκέπτες, που χρησιμοποιούν το μνημείο για να διανυκτερεύσουν, για να αφήσουν τις βαλίτσες τους και για να “παρκάρουν” μέσα σε αυτό τα καροτσάκια των μωρών, ή για να χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες.

  Αρχαιολόγοι και Τούρκοι ιστορικοί προειδοποιούν, ότι πρέπει να μπει εισιτήριο για είσοδο στην Αγία Σοφία και να μπαίνουν μόνο 20 άνθρωποι κάθε φορά, για να μπορεί το μνημείο να διατηρηθεί, αλλιώς προαναγγέλουν για το κοντινό μέλλον ολική καταστροφή του.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ