Πέμπτη 28.03.2024
More

    Η καραντίνα έσωσε την Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη

    Τα lockdowns στην Ευρώπη έσωσαν εκατομμύρια ζωές, αλλά δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό

    Τα lockdowns έχουν σώσει πάνω από τρία εκατομμύρια ζωές από τον κορωνοϊό στην Ευρώπη, εκτιμά μια μελέτη.

    Η ομάδα στο Imperial College London είπε ότι ο απολογισμός των θανάτων θα ήταν τεράστιος χωρίς το μέτρο, μεταδίδει το BBC. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων έχουν μολυνθεί και πως βρισκόμαστε ακόμη μόνο στην αρχή της πανδημίας. Μια άλλη μελέτη υποστήριξε ότι τo μέτρο του lockdown είχε «σώσει περισσότερες ζωές, σε μικρότερο χρονικό διάστημα, από ποτέ».

    Η μελέτη του Imperial αξιολόγησε τον αντίκτυπο των περιορισμών σε 11 ευρωπαϊκές χώρες – Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο – έως τις αρχές Μαΐου. Μέχρι τότε, περίπου 130.000 άνθρωποι είχαν πεθάνει από κορωνοϊό σε αυτές τις χώρες.

    Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μοντέλα ασθενειών για να προβλέψουν πόσους θανάτους θα είχαμε εάν δεν είχε γίνει lockdown. Υπολόγισαν ότι 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι θα είχαν πεθάνει έως τις 4 Μαΐου εάν δεν είχαμε λάβει μέτρα όπως το κλείσιμο επιχειρήσεων και η απομόνωση στο σπίτι.

    Αυτό σημαίνει ότι το lockdown έσωσε περίπου 3,1 εκατομμύρια ζωές, συμπεριλαμβανομένων 470.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 690.000 στη Γαλλία και 630.000 στην Ιταλία, σύμφωνα με την έκθεση στο περιοδικό Nature. «Το lockdown απέτρεψε εκατομμύρια θανάτους, αυτοί οι θάνατοι θα ήταν τραγωδία», δήλωσε ο Δρ Seth Flaxman, από το Imperial.

    Οι εξισώσεις των ερευνητών έκαναν διάφορες υποθέσεις, οι οποίες επηρεάζουν τα αριθμητικά στοιχεία. Η μελέτη επίσης δεν λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις στην υγεία λόγω lockdown, που μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να αποκαλυφθούν πλήρως.

    Το μοντέλο προέβλεψε επίσης ότι το ξέσπασμα θα είχε σχεδόν τελειώσει μέχρι τώρα χωρίς το μέτρο, καθώς τόσοι πολλοί άνθρωποι θα είχαν μολυνθεί. Περισσότεροι από επτά στους δέκα ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είχαν Covid-19, με αποτέλεσμα την ανοσία της αγέλης και ο ιός δεν θα εξαπλώνονταν πλέον. Αντ ‘αυτού, οι ερευνητές εκτιμούν ότι μέχρι τις αρχές Μαΐου θα είχαν μολυνθεί έως και 15 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη. Οι ερευνητές λένε πως το πολύ, το 4% του πληθυσμού σε αυτές τις χώρες είχε μολυνθεί.

    «Οι ισχυρισμοί πως έχουμε τελειώσει μπορούν να απορριφθούν σθεναρά. Είμαστε μόνο στην αρχή αυτής της πανδημίας», δήλωσε ο Δρ Flaxman. «Και αυτό σημαίνει ότι καθώς τα μέτρα αίρονται, υπάρχει ο κίνδυνος ο ιός να αρχίσει να εξαπλώνεται ξανά και θα μπορούσε να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα που θα έρθει αρκετά σύντομα, τον επόμενο ή δύο μήνες”, δήλωσε ο Δρ Samir Bhatt.

    Εν τω μεταξύ, μια ξεχωριστή μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, ανέλυσε τον αντίκτυπο των lockdowns στην Κίνα, τη Νότια Κορέα, το Ιράν, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Η έκθεσή τους αναφέρει ότι το μέτρο απέτρεψε 530 εκατομμύρια μολύνσεις σε αυτές τις χώρες.

    Ένας από τους ερευνητές, δήλωσε ότι ο κορωνοϊός ήταν μια «πραγματική ανθρώπινη τραγωδία», αλλά η παγκόσμια δράση για να σταματήσει η εξάπλωσή του είχε «σώσει περισσότερες ζωές, σε μικρότερο χρονικό διάστημα, από ποτέ».

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ