Κυριακή 25.09.2022
More

  Η Κίνα «πολιορκεί» την Ταϊβάν με οικονομικές κυρώσεις, μποϊκοτάζ, κυβερνοεπιθέσεις και πολεμικές ασκήσεις

  Με μια σειρά άνευ προηγουμένου κινήσεων αντέδρασε η Κίνα στην επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν

  Με μια σειρά άνευ προηγουμένου κινήσεων αντέδρασε η Κίνα στην επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν, την οποία θεωρεί αναπόσπαστο κομμάτι της.

  Δεν πρόλαβε καλά-καλά να πατήσει το πόδι της η Νάνσι Πελόζι στο νησί, και ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας ανακοίνωσε τη διενέργεια προκλητικών ασκήσεων γύρω από την Ταϊβάν και εκτοξεύσεων πυραύλων, ενώ γρήγορα το Πεκίνο ανακοίνωσε κυρώσεις σε αγροτικά προϊόντα από την Ταϊβάν και στις εξαγωγές κινεζικής άμμου.

  Το ταξίδι της Πελόζι φέρνει τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, αντιμέτωπο με ένα μεγάλο δίλημμα λίγους μήνες πριν από το συνέδριο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, που αναμένεται να ανανεώσει για τρίτη φορά τη θητεία του Σι.

  Αναλυτές σημειώνουν ότι η αντίδρασή του πρέπει να είναι αρκετά σκληρή για να ικανοποιήσει το εθνικιστικό ακροατήριο, που υποδαυλίζουν με την πολεμοχαρή ρητορική τους σχολιαστές, αλλά να αποφύγει παράλληλα μια αποσταθεροποίηση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και ένα πλήγμα στην οικονομία της χώρας του.

  «Είναι ένα πραγματικό κρίσιμο για τον Σι Τζινπίνγκ παράθυρο από τώρα μέχρι το 20ό συνέδριο του κόμματος. Δεν έχει τα περιθώρια να εμφανιστεί αδύναμος, γι’ αυτό και υπάρχει τόση ανησυχία για το πού θα μπορούσαν να κινηθούν τα πράγματα», σχολίασε στην τηλεόραση του Bloomberg η Τζουντ Μπλανσέτ, του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ