Κυριακή 23.06.2024
More

  ΗΠΑ: Μία ακόμα Πολιτεία χρειάζεται ο Μπάιντεν για να εκλεγεί

  Πιο κοντά στον Λευκό Οίκο από τον Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται ο Τζο Μπάιντεν, έχοντας συγκεντρώσει 264 από του 270 εκλέκτορες που χρειάζεται    

  Καθώς η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων συνεχίζεται, ο Τραμπ μένει πίσω με 214 εκλέκτορες ωστόσο σε τρεις από τις τέσσερις πολιτείες «κλειδιά» προηγείται στην καταμέτρηση ενώ σε μία ακόμα, τη Νεβάδα, η μάχη θεωρείται οριακή, ο Μπάιντεν διατηρεί πολύ μικρό προβάδισμα.

  Στην Αλάσκα, που δίνει τρεις εκλέκτορες, εδώ και δεκαετίες κανένας Δημοκρατικός δεν έχει επικρατήσει ποτέ και δεν υπάρχουν και πολλές αμφιβολίες για το ποιος θα κερδίσει. Ο Μπάιντεν χρειάζεται τους εκλέκτορες ακόμα μίας Πολιτείας από τις παρακάτω τέσσερις για να περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου:

  • Τζόρτζια (16 εκλέκτορες)
  • Νεβάδα (6 εκλέκτορες)
  • Πενσυλβάνια (20 εκλέκτορες)
  • Βόρεια Καρολίνα (16 εκλέκτορες)

  Στη Τζόρτζια έχει καταμετρηθεί το 98% των ψήφων στη νοτιοανατολική πολιτεία, που παραδοσιακά ψηφίζει Ρεπουμπλικάνους. O απερχόμενος Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος πιστώνεται το 49,6% των ψήφων έναντι 49,1% του Δημοκρατικού Μπάιντεν. Οι τοπικές αρχές έχουν διαβεβαιώσει πως η καταμέτρηση θα ολοκληρωθεί το βράδυ.

  Στη Νεβάδα έχει καταμετρηθεί το 86% των ψήφων στη δυτική πολιτεία, μεγάλο μέρος της οποίας καλύπτεται από έρημο. Οι ψηφοφόροι σε αυτήν είχαν επιλέξει τη Χίλαρι Κλίντον το 2016. Ο Τζο Μπάιντεν προηγείται προς το παρόν, με το 49,3% των ψήφων, έναντι 48,7% του Ντόναλντ Τραμπ. Οι τοπικές αρχές έκαναν γνωστό αρχικά χθες πως δεν θα ανακοινώσουν νεότερα αποτελέσματα πριν από σήμερα Πέμπτη.

  Στην Πενσυλβάνια έχει καταμετρηθεί το 89% των ψήφων σε αυτή τη βιομηχανική βορειοανατολική πολιτεία της λεγόμενης Rust Belt (της «ζώνης της σκουριάς», όπως αποκαλείται η περιοχή λόγω της αποβιομηχάνισης από τη δεκαετία του 1980), όπου έκαναν εντατικά εκστρατεία και οι δύο αντίπαλοι. Ο Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνει το 50,7% των ψήφων, έναντι ενός 48,1% του Τζο Μπάιντεν.

  Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, η ενσωμάτωση μεγάλου αριθμού επιστολικών ψήφων θα ανεβάσει πολύ το ποσοστό του Μπάιντεν, που κατάγεται από την Πενσυλβάνια. Οι τοπικές αρχές ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν την καταμέτρηση ως αύριο Παρασκευή.

  Στη Βόρεια Καρολίνα έχει καταμετρηθεί το 94% των ψήφων στη νοτιοανατολική πολιτεία, που παραδοσιακά ψηφίζει Ρεπουμπλικάνους. Προς το παρόν έχει προβάδισμα ο Ντόναλντ Τραμπ (50,1%) επί του Τζο Μπάιντεν (48,7%), όμως οι επιστολικές ψήφοι, που μπορούσαν να κατατεθούν ως την ημέρα των εκλογών (3η Νοεμβρίου) το αργότερο γίνονται αποδεκτές και μπορούν να καταμετρηθούν εκεί μέχρι και τη 12η Νοεμβρίου.

  Προσφυγή από τον Τραμπ

  Όπως ακριβώς είχε απειλήσει πως θα κάνει, ο Ντόναλντ Τραμπ προσφεύγει στα δικαστήρια σε τρεις Πολιτείες, για να σταματήσει την καταμέτρηση και να μην μετρήσουν ψήφοι τις οποίες ο ίδιος χαρακτηρίζει «άκυρες».

  Το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ ανακοίνωσε ότι προσφεύγει στα δικαστήρια για Πολιτείες όπου οι Ρεπουμπλικάνοι έμειναν πίσω: στο Γουισκόνσιν, το Μίσιγκαν, την Πενσιλβάνια, κατηγορώντας σε ορισμένες περιπτώσεις τους Δημοκρατικούς εκπροσώπους ότι «κρύβουν» τη διαδικασία από τους Ρεπουμπλικάνους παρατηρητές.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ