Τετάρτη 29.05.2024
More

  Ίσως αύριο η απόφαση για την Αγιά Σοφιά, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους

  Το Συμβούλιο της Επικρατείας στην Τουρκία ενδέχεται να ανακοινώσει αύριο ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο ήταν παράνομη, λένε Τούρκοι αξιωματούχοι.

  Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς δύο Τούρκων αξιωματούχων έτσι ανοίγει ο δρόμος για την αναστήλωσή της ως τζαμί παρά τις διεθνείς ανησυχίες.

  Υπενθυμίζεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε την αλλαγή του καθεστώτος για το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO του 6ου αιώνα από μουσείο σε τζαμί.

  Ωστόσο, η προοπτική μιας τέτοιας κίνησης έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ Αμερικανών, Ρώσων και Ελλήνων αξιωματούχων και χριστιανικών ηγετών πριν από την απόφαση του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Τουρκίας, που διεξήγαγε ακρόαση την περασμένη Πέμπτη.

  Στο αίτημα μετατροπής του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, αμφισβητείται η νομιμότητα μιας απόφασης που ελήφθη το 1934, μια δεκαετία μετά τη δημιουργία της σύγχρονης κοσμικής τουρκικής δημοκρατίας υπό τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, για τη μετατροπή του μνημείου σε μουσείο.

  «Αναμένουμε ότι η απόφαση θα ακυρώσει το καθεστώς (που ισχύει) και θα εκδοθεί την Παρασκευή», δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος στο Reuters.

  Ένας αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος AK του Ερντογάν, που έχει ισλαμιστικές ρίζες, είπε επίσης ότι η απόφαση θα είναι «υπέρ της ακύρωσης» της ισχύουσας συνθήκης.

  Ο φιλοκυβερνητικός αρθρογράφος Abdulkadir Selvi έγραψε στην εφημερίδα Hurriyet ότι το δικαστήριο έχει ήδη εκδώσει απόφαση ακύρωσης, την οποία και θα δημοσιεύσει, αύριο Παρασκευή.

  «Αυτό το έθνος το περιμένει 86 χρόνια», έγραψε μεταξύ άλλων.

  Ο σύλλογος που κίνησε τις νομικές διαδικασίες για την υπόθεση είπε ότι η Αγία Σοφία ήταν ιδιοκτησία του Οθωμανού Σουλτάνου Μεχμέτ Β ‘, ο οποίος το 1453 κατέλαβε την πόλη, τότε γνωστή ως Κωνσταντινούπολη, και μετέτρεψε την 900 ετών βυζαντινή εκκλησία σε τζαμί.

  Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δήλωσε ότι μια μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα απογοητεύσει τους Χριστιανούς ενώ ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας συμπλήρωσε ότι μια τέτοια απόφαση θα απειλήσει τον Χριστιανισμό.

  Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και το γαλλικό ΥΠΕΞ με δήλωσή του έχουν επίσης παροτρύνει την Τουρκία να διατηρήσει το καθεστώς του μουσείου.

  Ωστόσο, τουρκικές ομάδες ισχυρίζονται ότι η αλλαγή θα αντικατοπτρίζει καλύτερα την σημερινή κατάσταση της Τουρκίας ως κυρίαρχα μουσουλμανική χώρα.

   

   

  Με πληροφορίες του Reuters

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ