Πέμπτη 11.08.2022
More

  Ισπανία: Χορηγήθηκε όλη η παρτίδα της AstraZeneca, την οποία ανέστειλαν όλες οι χώρες

  Η δήλωση του Υπουργού Υγείας

  Οι υπηρεσίες υγείας της Ισπανίας έχουν χορηγήσει ήδη το σύνολο των δόσεων από μια παρτίδα του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού, που ορισμένες χώρες υποψιάζονται ότι μπορεί να προκαλεί σοβαρές παρενέργειες, δήλωσε η υπουργός Υγείας Καρολίνα Νταρίας.

  Ορισμένες χώρες ανέστειλαν τη χορήγηση δόσεων της AstraZeneca χθες, Πέμπτη, έπειτα από πληροφορίες για τον σχηματισμό θρόμβων σε ορισμένους ανθρώπους είχαν εμβολιαστεί. «Αυτή η παρτίδα προμηθεύθηκε και διανεμήθηκε ήδη», δήλωσε η Νταρίας σήμερα στον ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό RNE.

  Είπε πως το ισπανικό σύστημα παρακολούθησης μετά τον εμβολιασμό εντόπισε μόνο ελαφρές παρενέργειες όπως πονοκέφαλοι, ζαλάδες και εντερικά προβλήματα. Συνδικάτο αστυνομικών δήλωσε σήμερα πως η εν λόγω παρτίδα χρησιμοποιήθηκε κυρίως για τον εμβολιασμό αστυνομικών και ζήτησε από το υπουργείο Υγείας να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την υγεία των αστυνομικών οι οποίοι έλαβαν το εμβόλιο.

  Η Αυστρία σταμάτησε να χορηγεί εμβόλια από την ύποπτη παρτίδα

  Νωρίτερα η Αυστρία σταμάτησε τη χρήση μιας παρτίδας δόσεων της AstraZeneca ενόσω διεξάγεται έρευνα για έναν θάνατο από θρόμβο και μια περίπτωση πνευμονικής εμβολής. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) υποστήριξε το φάρμακο και είπε πως τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων. Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε πως συμβουλευτική επιτροπή ειδικών του ΠΟ Υγείας εξετάζει το εμβόλιο της AstraZeneca μετά την αναστολή της χορήγησής του σε κάποιες χώρες, αλλά δεν υπάρχει λόγος να μην χρησιμοποείται.

  Η Νταρίας είπε πως η Ισπανία θα περιμένει να λάβει περαιτέρω καθοδήγηση από τον EMA προτού κάνει οποιοδήποτε βήμα κατά της χρήσης του εμβολίου και επέμεινε πως ο αριθμός των περιπτώσεων που παρουσίασαν θρόμβους μεταξύ των εμβολιασθέντων δεν είναι υψηλότερος απ΄ό,τι στον γενικό πληθυσμό. Υγειονομικός αξιωματούχος της περιφέρειας της Ανδαλουσίας δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως ανέστειλε τη χορήγηση περίπου 1.200 εμβολίων από την παρτίδα έως ότου λάβει περισσότερες πληροφορίες, σύμφωνα με την εφημερίδα Diario de Cordoba.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ