Δευτέρα 22.07.2024
More

  Καναδάς: Σε κλοιό φωτιάς τεράστιες εκτάσεις -Χιλιάδες εγκαταλείπουν τις εστίες τους

  Η ξηρασία τροφοδοτεί τα πύρινα μέτωπα

  Μόλις 2 χιλιόμετρα από το Φορτ Νέλσον της Βρετανικής Κολομβίας έχουν φτάσει τα πύρινα μέτωπα που καίνε τις τελευταίες ημέρες στον βόρειο Καναδά, με τις αρχές να καλούν τους κατοίκους να φύγουν από τις εστίες τους.

  Οι προβλέψεις μιλούν για ισχυρούς ανέμους που ενισχύουν την εκτός ελέγχου πυρκαγιά, η οποία έχει ήδη προκαλέσει την απομάκρυνση χιλιάδων ανθρώπων.

  Αργά το βράδυ της Κυριακής (νωρίς τη Δευτέρα στην Ελλάδα) τα μέτωπα της φωτιάς κάλυπταν πάνω από 50 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

  Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει το Associated Press, η πολυετής ξηρασία και η περιορισμένη χιονόπτωση τον χειμώνα τροφοδοτούν την ακραία συμπεριφορά της πυρκαγιάς.

  Μόνο από το Φορτ Νέλσον έχουν απομακρυνθεί περίπου 3.500 άνθρωποι μετά την εντολή που δόθηκε την Παρασκευή και απομένουν στην πόλη περίπου 100 με 150. Οι αρχές λένε ότι η πόλη μπορεί να μην έχει ρεύμα ή νερό για δημόσια χρήση, καθώς οι πόροι θα διατεθούν για τους πυροσβέστες.

  Το Φορτ Νέλσον βρίσκεται στο βορειοανατολικότερο άκρο της Βρετανικής Κολομβίας, περίπου 1.600 χιλιόμετρα από την πόλη του Βανκούβερ.

  Πυρκαγιές καίνε επίσης κοντά στο Φορτ ΜακΜάρεϊ και το Γκράντε Πρέρι στην Αλμπέρτα. Στη Μανιτόμπα οι τοπικές αρχές εκκένωσαν περίπου 500 άτομα από την κοινότητα Κράνμπερι Πόρτατζ, περίπου 700 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Γουίνιπεγκ.

  Το 2023 ο Καναδάς επλήγη από αριθμό-ρεκόρ πυρκαγιών που έστειλαν σύννεφα καπνού στις ΗΠΑ και ανάγκασαν περισσότερους από 250.000 Καναδούς να εκκενώσουν τις κοινότητές τους. Δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των πολιτών, αλλά τουλάχιστον τέσσερις πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους κατά τη μάχη με τις πυρκαγιές.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ