Τρίτη 06.06.2023
More

  Κίνα: Σφοδρή αμμοθύελλα πλήττει τη χώρα –Επιδεινώνεται η ατμοσφαιρική ρύπανση

  Οι μετεωρολογικές αρχές στο Πεκίνο προειδοποίησαν τους πολίτες να μην βγαίνουν σε εξωτερικούς χώρους.

  Μια σφοδρή αμμοθύελλα σάρωσε το Πεκίνο και αρκετές βόρειες επαρχίες της Κίνας, καλύπτοντας την περιοχή με πυκνά σύννεφα πορτοκαλί σκόνης και εκτινάσσοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση στα ύψη σε επικίνδυνα επίπεδα.

  Πυκνά σύννεφα τύλιξαν την κινεζική πρωτεύουσα, όπου τα σωματίδια ρύπανσης που έχουν διάμετρο μικρότερη από 10 μικρόμετρα και μπορούν να εισέλθουν από τη μύτη και να ταξιδέψουν στους πνεύμονες.

  Οι μετεωρολογικές αρχές στο Πεκίνο προειδοποίησαν τους πολίτες να μην βγαίνουν σε εξωτερικούς χώρους για άσκηση και άλλες δραστηριότητες και ζήτησαν από τους οδηγούς να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να μειώσουν την ταχύτητα λόγω της χαμηλής ορατότητας.

  Οι συγκεντρώσεις των σωματιδίων έφτασαν τα 1.667 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο στις 6 το πρωί τοπική ώρα, σύμφωνα με το κέντρο παρακολούθησης του Πεκίνου την Τετάρτη, με τον οργανισμό να την αποκαλεί «την πιο σφοδρή αμμοθύελλα μέχρι σήμερα φέτος».

  Αυτός ο αριθμός είναι περισσότερο από 37 φορές μεγαλύτερος από τον ημερήσιο μέσο όρο των 45 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

  Το Πεκίνο πλήττεται τακτικά από αμμοθύελλες την άνοιξη με την αιθαλομίχλη να επιδεινώνεται από τις αυξανόμενες βιομηχανικές δραστηριότητες και την ταχεία αποψίλωση των δασών σε ολόκληρη τη βόρεια Κίνα.

  Η Κίνα χρησιμοποιεί ένα σύστημα προειδοποίησης καιρού τεσσάρων επιπέδων, με το κόκκινο να αντιπροσωπεύει την πιο σοβαρή προειδοποίηση, ακολουθούμενο από το πορτοκαλί, το κίτρινο και το μπλε.

  Η σημερινή αμμοθύελλα προήλθε από τη Μογγολία την Τρίτη και σταδιακά κινήθηκε προς την κεντρική και ανατολική Κίνα, σύμφωνα με τους κινέζους μετεωρολόγους. Η έλλειψη βροχοπτώσεων και οι άνεμοι χαμηλής πίεσης σήμαιναν επίσης ότι αμμώδη σωματίδια έχουν επίσης παρασυρθεί στη χώρα.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ