Κοντά σε συμφωνία για ασφαλή θαλάσσιο διάδρομο στα Στενά του Ορμούζ

Οι συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και του Ομάν για την ασφαλή ναυσιπλοΐα στα στρατηγικής σημασίας Στενά του Ορμούζ φαίνεται να βρίσκονται στην τελική τους φάση, με την Τεχεράνη να εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαΐλ Μπαγκαΐ, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με το Μουσκάτ έχουν σημειώσει «πολύ σημαντική πρόοδο» και βρίσκονται πλέον στο τελευταίο στάδιο. Όπως ανέφερε, στο επίκεντρο βρίσκεται η δημιουργία ενός προσωρινού ασφαλούς θαλάσσιου διαδρόμου για τη διέλευση εμπορικών πλοίων και δεξαμενόπλοιων από τα Στενά.

Σύμφωνα με τον Μπαγκαΐ, μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να καταχωριστεί και να επικυρωθεί από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO). Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι «τρίτα μέρη» δεν θα επιχειρήσουν να παρέμβουν στη διαδικασία, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιες χώρες αναφερόταν.

Υποχώρηση στις τιμές του πετρελαίου

Οι εξελίξεις είχαν άμεσο αντίκτυπο στις αγορές πετρελαίου, καθώς οι προσδοκίες για συμφωνία μεταξύ Τεχεράνης και Μουσκάτ ενίσχυσαν την αισιοδοξία για ασφαλέστερη διέλευση των πλοίων από το κρίσιμο θαλάσσιο πέρασμα.

Το πετρέλαιο Brent διαπραγματευόταν γύρω στα 96,38 δολάρια το βαρέλι, έχοντας προηγουμένως ανέλθει ενδοημερησίως έως τα 97,93 δολάρια.

Στο τραπέζι και τα τέλη διέλευσης

Οι δύο χώρες συζητούν εδώ και εβδομάδες για το καθεστώς λειτουργίας και τη διαχείριση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τεχεράνη φέρεται να επιδιώκει την επιβολή τελών για ορισμένες υπηρεσίες που συνδέονται με τη διέλευση.

Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ασκούν οικονομική και ναυτική πίεση στο Ιράν, με στόχο την επαναφορά της ναυσιπλοΐας στο καθεστώς που ίσχυε πριν από την έναρξη του πολέμου, χωρίς πρόσθετες χρεώσεις ή περιορισμούς.

Νέα απειλή από την Τεχεράνη

Παρά τις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας, η ένταση στην περιοχή παραμένει υψηλή. Από την έναρξη του πολέμου στις 28 Φεβρουαρίου, το Ιράν έχει κατηγορηθεί για παρεμπόδιση της ναυσιπλοΐας μέσω απειλών κατά εμπορικών πλοίων και ναρκοθέτησης τμημάτων των Στενών.

Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι νάρκες έχουν απομακρυνθεί και ότι η ασφάλεια της θαλάσσιας οδού έχει αποκατασταθεί.

Παράλληλα, ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, Μοχσέν Ρεζαΐ, ανακοίνωσε ότι η Τεχεράνη σχεδιάζει να ανακηρύξει τις επόμενες ημέρες νέα «απαγορευμένη θαλάσσια ζώνη» εκτός των Στενών του Ορμούζ.

Η περιοχή, σύμφωνα με τον ίδιο, θα εκτείνεται από τη γραμμή του αμερικανικού ναυτικού αποκλεισμού προς τμήματα του Περσικού Κόλπου. Ο Ρεζαΐ προειδοποίησε μάλιστα ότι κάθε πλοίο που θα εισέρχεται στη συγκεκριμένη ζώνη θα προστίθεται στον κατάλογο των κυρώσεων.

Προηγούμενο άρθρο

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ