Κυριακή 29.05.2022
More

  Νέο ορυκτό βρέθηκε εγκιβωτισμένο μέσα σε διαμάντι

  Το διαμάντι που είχε κρατήσει άθικτο τα ψήγματα του νέου αυτού ορυκτού

  Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μέχρι σήμερα άγνωστο ορυκτό μέσα σε διαμάντι που βρέθηκε στη Μποτσουάνα.

  Το ορυκτό ονομάστηκε ‘Davemaoite’ από τον γεωφυσικό Ho-Kwang (Dave) Mao. Και είναι η πρώτη φορά που περοβσκίτης πυριτικού ασβεστίου (CaSiO3) εντοπίζεται στον πλανήτη, δίνοντας στους επιστήμονες μια σπανιότατη εικόνα ενός ορυκτού που, αν και δεν μπορεί να υπάρχει στην επιφάνεια της Γης, παίζει σημαντικό ρόλο στη ροή θερμότητας στα βάθη της.

  Εδώ και καιρό οι επιστήμονες ήξεραν πως ο «ντεϊβμαοΐτης» αποτελεί σημαντικό μέρος του μανδύα της γης, αν και δεν είχαν ανακαλύψει κάποια ένδειξη ύπαρξής του μέχρι τώρα. Κι αυτό επειδή το ορυκτό συχνά διαλύεται σε άλλα στοιχεία καθώς μετακινείται προς την επιφάνεια, όπου η πίεση είναι σημαντικά μειωμένη απ’ ό,τι στα βάθη τού μανδύα της γης.

  Το διαμάντι που προέρχεται από την Μποτσουάνα, σχηματίστηκε περίπου 660 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της γης, εγκιβωτίζοντας ένα άθικτο κομμάτι «ντεϊβμαοΐτη». Χάρη σ’ αυτήν την ανακάλυψη, η Διεθνής Ορυκτολογική Ένωση (International Mineralogical Association) επιβεβαίωσε επιτέλους την ουσία ως νέο μετάλλευμα.

  «Η ανακάλυψη του ντεϊβμαοΐτη μάς εξέπληξε πλήρως» αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Όλιβερ Τσάουνερ, ο οποίος μαζί με τους συναδέλφους του δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στις 11 Νοεμβρίου στο περιοδικό Science.

  Ο ίδιος και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν μια τεχνική γνωστή ως σύγχροτρο περίθλασης ακτίνων χ για την απόσπαση του δείγματος μέσα από το διαμάντι.

  «Το έργο του Τσάουνερ και των συνεργατών του εμπνέει ελπίδα για την ανακάλυψη άλλων στοιχείων στη φύση. Ένα τέτοιο άμεσο δείγμα από τον μη προσβάσιμο κατώτατο μανδύα θα συμπληρώσει το γνωστικό κενό μας για τη χημική σύνθεση όλου του μανδύα του πλανήτη μας» αναφέρει ο Yingwei Fe, γεωφυσικός στο Carnegie Institution for Science.

  Το πρασινωπό, οκταεδρικό διαμάντι εξορρύχθηκε πριν από δεκαετίες στο ορυχείο Οράπα της Μποτσουάνα. Το 1987, πουλήθηκε στον Τζορτζ Ρόσμαν, έναν ορυκτολόγο στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια. Οι Τσάουνερ, Ρόσμαν και οι συνάδελφοί τους άρχισαν να το μελετούν χρόνια αργότερα, στο πλαίσιο της έρευνας πάνω στα εγκιβωτισμένα σε διαμάντια ορυκτά.

  Σημειώνεται πως το 1976 ο Μάο και οι συνάδελφοί του ήταν οι πρώτοι που έβαλαν υλικά κάτω από περίπου ένα εκατομμύριο φορές κανονικής ατμοσφαιρικής πίεσης, μιμούμενοι τις συνθήκες πίεσης βαθιά μέσα στη γη. Η ρηξικέλευθη ανακάλυψή τους άλλαξε δραματικά την κατανόηση των επιστημόνων για τη χημεία του εσωτερικού της γης και τη συμπεριφορά των υλικών κάτω από ακραία πίεση. Σε μια καριέρα άνω των πέντε δεκαετιών, ο Μάο συνέχιζε να επανακαθορίζει τα όρια της πίεσης στην οποία υπόκεινται τα υλικά και οι ανακαλύψεις του έδωσαν πληρέστερες απαντήσεις για τη χημεία και τη φυσική που σημειώνεται κάτω από την επιφάνεια της Γης, την εξελικτική ιστορία του πλανήτη και την εσωτερική δυναμική μακρυνών κόσμων.

  Γι’ αυτό και σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, οι επιστήμονες έδωσαν το όνομά του στο νεοανακαλυφθέν υλικό.

   

  Με πληροφορίες από Live Sciences

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ