Κυριακή 24.10.2021
More

  Οι νέοι δεν είναι άτρωτοι στον κορωνοϊό προειδοποιούν Αμερικανοί επιστήμονες

  Οι ηλικιωμένοι- ιδιαίτερα εκείνοι που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα- διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά από τον κορωνοϊό.

  Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι νεότεροι είναι άτρωτοι, προειδοποιούν Αμερικανοί επιστήμονες.

  Περίπου ο ένας στους πέντε ασθενείς 20-44 ετών έχει αρκετά σοβαρά συμπτώματα και χρειάζεται εισαγωγή σε νοσοκομείο. Ένας στους 25 (το 4%) πρέπει να εισαχθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, σύμφωνα με την τελευταία αναφορά των επιστημόνων των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ.

  «Αν οι 20χρονοι νομίζουν ότι είναι άτρωτοι στη νόσο, έχουν λάθος. Υπάρχουν 20χρονοι που έχουν πεθάνει από αυτήν τη νόσο στην Κίνα, στην Ιταλία και αλλού», αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Μπάρι Μπλουμ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

  Οι νέοι πρέπει να παίρνουν σοβαρά τους περιορισμούς

  Ο ιός είναι άκρως μεταδοτικός, υπογραμμίζουν οι Αμερικανοί επιστήμονες. Για αυτό οι νέοι πρέπει να πάρουν σοβαρά το ζήτημα των μέτρων αποφυγής των κοινωνικών επαφών, ώστε να μην μολύνουν ανθρώπους των ευπαθών ομάδων.

  Σύμφωνα με τα έως τώρα αμερικανικά στοιχεία, περίπου το 70% των ατόμων άνω των 85 ετών που μολύνονται από τον κορωνοϊό, δηλαδή πάνω από δύο στους τρεις, χρειάζονται εισαγωγή στο νοσοκομείο, ενώ σχεδόν το 30% πεθαίνουν. Σχεδόν το 60% των ασθενών 75 έως 84 ετών πρέπει να εισαχθούν στο νοσοκομείο, ενώ το 10% πεθαίνουν. Στην ηλικιακή ομάδα έως 19 ετών, μόνο το 2,5% έχει χρειαστεί να εισαχθεί στο νοσοκομείο και κανένας σε ΜΕΘ, ούτε έχει υπάρξει προς το παρόν θάνατος στις ΗΠΑ.

  Σε μικρή κινεζική μελέτη, που είχε γίνει με στοιχεία από την πόλη Γουχάν- το επίκεντρο της επιδημίας- η οποία δημοσιεύθηκε στο «New England Journal of Medicine», διαπίστωσε ότι από 171 παιδιά έως 16 ετών που διαγνώστηκαν με τον ιό και χρειάστηκε να εισαχθούν στο νοσοκομείο, τρία έπρεπε να μπουν τελικά σε ΜΕΘ και σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής, ενώ ένα μωρό δέκα μηνών πέθανε. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων της Κίνας, περίπου το 1% όλων των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα αφορούσαν παιδιά έως δέκα ετών.

   

  Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ