Παρασκευή 19.08.2022
More

  Ενδεχόμενη αύξηση των ομολόγων που θα αγοράσει η ΕΚΤ

  Η Κριστίν Λαγκάρντ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί περαιτέρω το ποσό των ομολόγων που θα αγοράσει η ΕΚΤ.  

  Η ΕΚΤ αποφάσισε νέο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων- συμπεριλαμβάνοντας και τα ελληνικά- ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρών, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. «Είμαστε απολύτως έτοιμοι να αυξήσουμε το μέγεθος των προγραμμάτων μας για την αγορά ομολόγων και να προσαρμόσουμε τη σύνθεσή τους, όσο χρειαστεί και για όσο χρειαστεί», αναφέρει η επικεφαλής της ΕΚΤ σε άρθρο της που δημοσιεύεται σε ευρωπαϊκές εφημερίδες.

  «Θα διερευνήσουμε όλες τις επιλογές και όλα τα ενδεχόμενα προκειμένου να στηρίξουμε την οικονομία ώστε να ξεπεράσει αυτήν τη διαταραχή», αναφέρει ακόμη, ενώ προειδοποιεί ότι «η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη θα μειωθεί σημαντικά και δημόσιες πολιτικές δεν μπορούν να αποτρέψουν αυτήν την εξέλιξη». Διαβεβαιώνει όμως ότι η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι χρειαστεί, στο πλαίσιο της εντολές της «για να βοηθήσει τη ζώνη του ευρώ να ξεπεράσει αυτήν την κρίση, επειδή η ΕΚΤ υπηρετεί τους Ευρωπαίους πολίτες».

  Σε ό,τι αφορά τους λόγους για τους οποίους η ΕΚΤ αποφάσισε το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι οι δημόσιες πολιτικές το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να διασφαλίσουν ότι η κάμψη της δραστηριότητας δεν θα διαρκέσει περισσότερο και δεν θα έχει μεγαλύτερο βάθος από όσο χρειάζεται. Συνολικά, μαζί με τις αγορές των 120 δισ. ευρώ που είχαν αποφασιστεί, το ποσό που θα «ρίξει» στην αγορά η ΕΚΤ αντιστοιχεί σε 7,3% του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ.

  Επιπροσθέτως , η ΕΚΤ θα χορηγήσει ρευστότητα ύψους έως και 3 τρισ. ευρώ, την οποία προσφέρει μέσω των πράξεων αναχρηματοδότησης, μεταξύ άλλων, με το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει καθοριστεί μέχρι σήμερα (-0.75%).

  Η προσφορά κεφαλαίων με επιτόκιο χαμηλότερο από το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ επιτρέπει στις νομισματικές αρχές να μεγεθύνουν τον τονωτικό αντίκτυπο των αρνητικών επιτοκίων και να διοχετεύσει κεφάλαια απευθείας σε αυτούς που μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο. Οι ευρωπαϊκές αρχές τραπεζικής εποπτείας αποδέσμευσαν επίσης επιπλέον τραπεζικά κεφάλαια τα οποία εκτιμώνται σε περίπου 120 δισ. ευρώ και μπορούν να στηρίξουν σημαντικά την ικανότητα των τραπεζών της ζώνης του ευρώ να χορηγούν δάνεια.

  «Σε αντίθεση με την περίοδο 2008-2009, η διαταραχή που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι καθολική: είναι η ίδια για όλες τις χώρες και τα τμήματα της κοινωνίας. Όλοι μας καλούμαστε να περιορίσουμε τις καθημερινές δραστηριότητές μας, άρα και τις δαπάνες μας, για όσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσουν τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της νόσου. Ουσιαστικά, για μια προσωρινή περίοδο, ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας θα παραμείνει κλειστό», αναφέρει η Λαγκάρντ στο άρθρο της.

   

  Με πληροφορίες από ΑΠΕ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ