Πέμπτη 21.10.2021
More

  Οι οδηγίες της ανώτατης θρησκευτικής επιτροπής για τις αγιογραφίες της Αγίας Σοφίας

  Οδηγίες για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εξέδωσε η Διεύθυνση Θρησκευτικών Ζητημάτων 

  Οδηγίες για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, εξέδωσε η ανώτατη θρησκευτική επιτροπή της Τουρκίας Diyanet.

  Η Διεύθυνση Θρησκευτικών Ζητημάτων τονίζει πως οι αγιογραφίες θα πρέπει να καλύπτονται και να είναι «πιο σκοτεινές» κατά τη διάρκεια της προσευχής των μουσουλμάνων, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει κάποιο «εμπόδιο» στο να δέχεται επισκέπτες το τζαμί, τις ώρες που δεν γίνεται προσευχή.

  Απαντώντας μάλιστα και σε θεολογικές ανησυχίες, προσθέτει πως η ύπαρξη των αγιογραφιών, στο μνημείο, «δεν αποτελεί κίνδυνο για την κανονικότητα των προσευχών που θα διεξαχθούν στην Αγιά Σοφιά».

  Όπως έχει γίνει γνωστό, θα τοποθετηθεί χαλί 14.000 τ.μ, το οποίο είναι ήδη έτοιμο και το κόστος του έχει καλύψει η τουρκική προεδρία. Τα θρησκευτικά σύμβολα που δε συνάδουν με τη μουσουλμανική ταυτότητα ενδέχεται να μεταφερθούν και θα εκτεθούν αλλού.

  Στο τζαμί θα διοριστούν 2 ιμάμηδες και 4 μουεζίνηδες και η Αγία Σοφία θα είναι κάθε μέρα ανοιχτή και για τις 5 προσευχές. Οι τουρίστες θα μπαίνουν ελεύθερα χωρίς εισιτήριο.

  Ειδική τεχνολογία και φωτισμός θα εξασφαλίσει πως οι αγιογραφίες δεν θα φαίνονται την ώρα της προσευχής, και οι επισκέπτες θα πρέπει να βγάζουν τα παπούτσια τους για να εισέλθουν. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, θα τοποθετηθούν ειδικές κουρτίνες που θα ανοίγουν την ώρα της προσευχής.

  Μιλώντας πρόσφατα στο κανάλι «Α Χαμπέρ», ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, το όνομα του ναού δεν θα αλλάξει καθώς και το 1453 αποκαλείτο «Μεγάλο Τζαμί Αγίας Σοφίας».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ