Πέμπτη 13.06.2024
More

  Ουκρανία: Έφτιαξαν εφαρμογή για κινητά για παιδιά που αγνοούνται από τη ρωσική εισβολή

  Το Κίεβο υπολογίζει ότι 19.544 παιδιά έχουν απαχθεί, εκτοπιστεί βιαίως και έχουν σταλεί στη Ρωσία

  Η ουκρανική κυβέρνηση κυκλοφόρησε μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, που έχει στόχο να βοηθήσει στην εύρεση παιδιών που έχουν εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια των σχεδόν 14 μηνών της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η Εθνική Αστυνομία.

  Το Κίεβο υπολογίζει ότι 19.544 παιδιά έχουν απαχθεί, εκτοπιστεί βιαίως και έχουν σταλεί στη Ρωσία από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου 2022, με μόλις 328 από αυτά να έχουν επιστρέψει. Η Μόσχα, η οποία ελέγχει τμήματα της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας, αρνείται ότι έχει απαγάγει παιδιά και λέει ότι συνελήφθησαν για την ασφάλειά τους.

  Η Ουκρανία ένωσε τις δυνάμεις της με την αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας Find My Parent για να αναπτύξει την εφαρμογή “Reunite Ukraine” που θα βοηθήσει στην επανασύνδεση των οικογενειών που χωρίστηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, δήλωσε ο Ολεκάντρ Φατσέβιτς, αναπληρωτής επικεφαλής της Εθνικής Αστυνομίας.

  «Είναι ένα από τα εργαλεία για να βρούμε παιδιά και να τα επανενώσουμε με τις οικογένειες», είπε σε ενημέρωση μέσω διαδικτύου.

  «Αν βρούμε έστω και ένα παιδί με αυτό τον τρόπο ή επανενώσουμε μια οικογένεια, αυτό θα είναι από μόνο του μια νίκη, μικρή, αλλά με κάθε βήμα θα μπορούμε να επιστρέφουμε τα παιδιά στο σπίτι».

  Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε τον περασμένο μήνα ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και κατά της Επιτρόπου της Ρωσίας για τα δικαιώματα των παιδιών, Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, κατηγορώντας τους για απαγωγή Ουκρανόπουλων.

  Η Μόσχα δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα ένα πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου έχει μεταφέρει χιλιάδες Ουκρανόπουλα στη Ρωσία από κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές, αλλά παρουσιάζει το πρόγραμμα αυτό ως μια ανθρωπιστική εκστρατεία για την προστασία των ορφανών και των παιδιών που εγκαταλείπονται σε εμπόλεμες ζώνες.

  Η Επίτροπος της Ρωσίας για τα δικαιώματα των παιδιών, Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Ρωσία έχει από τον Φεβρουάριο του 2022 δεχτεί περισσότερους από 5 εκατομμύρια πρόσφυγες από την περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων 730.000 παιδιών με γονείς ή νόμιμους κηδεμόνες.

  Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ και έχει κηρύξει το ένταλμα άκυρο.

  Η εφαρμογή είναι δωρεάν για τη λήψη της και εύκολη στη χρήση, είπε ο Φατσέβιτς. Διαθέτει ελέγχους ασφαλείας πολλαπλών επιπέδων ταυτότητας. Η αστυνομία θα ελέγχει και θα επιβεβαιώνει τα προσωπικά προφίλ και θα ενεργεί ως ενδιάμεσος για να επιτρέψει την επικοινωνία μέσω της εφαρμογής.

  Ο Φατσέβιτς τόνισε ότι η εφαρμογή θα επιτρέψει στην αστυνομία να συλλέξει περισσότερα δεδομένα με ασφαλή τρόπο, μεταξύ άλλων από άτομα στη Ρωσία, τη Λευκορωσία ή σε κατεχόμενα εδάφη που ήθελαν να βοηθήσουν τα παιδιά της Ουκρανίας.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ