Δευτέρα 26.10.2020
More

  Πέντε προϋποθέσεις για να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα

  Αυτές είναι οι πέντε προϋποθέσεις για να χαλαρώσουν οι χώρες τα περιοριστικά μέτρα, σύμφωνα με έρευνα

  Οι περισσότερες χώρες δεν πρέπει να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα που έλαβαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, τουλάχιστον όχι προτού ικανοποιήσουν πέντε βασικές προϋποθέσεις, σημειώνει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet. Η εν λόγω έκθεση προσθέτει ότι οι περισσότερες χώρες δεν βρίσκονται καν κοντά στο να περιορίσουν τα μέτρα, καθώς δεν πληρούν όλες τις προϋποθέσεις.

  Η έκθεση δημοσιεύθηκε την Πέμπτη σημειώνει ότι οι προϋποθέσεις είναι οι εξής:
  • γνώση της κατάστασης διασποράς του ιού,
  • εμπλοκή της κοινωνίας,
  • επαρκείς δυνατότητες του συστήματος υγείας,
  • επαρκής χωρητικότητα στη δημόσια υγεία και
  • έλεγχος των συνόρων.

  Η έρευνα μελέτησε εννέα πλούσιες χώρες που έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τα μέτρα: Χονγκ Κονγκ, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Γερμανία, Νορβηγία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κάποιες χώρες απέτυχαν να εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για αποφυγή νέου κύματος κορωνοϊού, όπως η Ισπανία, η Γερμανία και η Αγγλία.

  «Τα ευρήματα είναι κρυστάλλινα. Αν έχουμε αναζωπύρωση του ιού και του αριθμού των κρουσμάτων, τότε άνοιξαν πολύ νωρίς, είναι τρόπον τινά αξιωματικό αυτό», τόνισε στο CNN ο καθηγητής Μάρτιν Μακί του London School of Hygiene and Tropical Medicine.

  Η έρευνα κατέληξε ακόμα πως για να χαλαρώσουν τα μέτρα, κάθε χώρα οφείλει να έχει ένα αποτελεσματικό σύστημα εντοπισμού των κρουσμάτων, ελέγχου, απομόνωσης και υποστήριξης. «Καμία χώρα δεν το κάνει πολύ καλά στην πραγματικότητα. Η Αγγλία το κάνει ιδιαιτέρως άσχημα. Η Ισπανία και η Γαλλία δεν τα πάνε καλά επίσης», προσθέτει ο καθηγητής.

  Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι οι χώρες πρέπει να βασίζουν τις αποφάσεις τους για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων σε έναν συνδυασμό επιδημιολογικών δεδομένων και κοινωνικών και πολιτικών επιπτώσεων που προκύπτουν από τις απαγορεύσεις.

  Ασχέτως της στρατηγικής που έχει επιλεγεί, οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι καθαρές όσον αφορά στους στόχους και στις αποφάσεις τους, ενώ κάθε βήμα που γίνεται πρέπει να είναι μέρος μιας συνολικής στρατηγικής, «μολονότι αυτό δεν είναι πάντα εφικτό».

  Για να ξανανοίξουν με ασφάλεια οι χώρες, όπως πριν την πανδημία, υποστηρίζουν οι συντάκτες της έκθεσης, χρειάζεται οι κοινωνίες τους «να εμπλακούν ώστε να προστατεύσουν τον εαυτό τους» και οι συμβουλές των ειδικών να είναι «συνεπείς και αξιόπιστες».

  Τα μηνύματα που δέχονται οι πολίτες για την εφαρμογή μέτρων κοινωνικής απόστασης, χρήση μάσκας και τηλεργασία προκαλούν σύγχυση σε πολλές περιπτώσεις. Και αυτό καταλήγει σε έλλειψη κοινωνικής αποδοχής και δυσπιστία, σημειώνει η έκθεση.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Με βροχές η 28η Οκτωβρίου- Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

  Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία  

  Στα Γιάννενα η υφυπουργός Υγείας, Ζ. Ράπτη

  Επίσκεψη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωννίνων, θα πραγματοποιήσει αύριο η Υφυπουργός Υγείας σε θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη

  Κατέληξε 84χρονος από κορωνοϊό

  Ένας 84χρονος κατέληξε στο νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου και προσκομίσθηκε μετά από επιπλοκές της νόσου, καθώς βρισκόταν σε κατ'οίκον απομόνωση

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.