Τετάρτη 17.08.2022
More

  Πιθανό κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού μεταξύ ΕΕ – Ρωσίας

  Αγκάθι παραμένει η ευρωπαϊκή έγκριση του Sputnik V

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε στην Ρωσία να συζητήσουν το ενδεχόμενο αμοιβαίας αναγνώρισης των πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της Covid-19, μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, επικαλούμενο δηλώσεις του πρεσβευτή της ΕΕ στην Μόσχα.

  To Κρεμλίνο χαρακτήρισε «θετικές» τις δηλώσεις του αξιωματούχου, και παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V θα αναγνωριστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  «Είναι για μας αναγκαίο […] να βρούμε λύση για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού» δήλωσε ο πρεσβευτής της ΕΕ στην Ρωσία Μάρκους Έντερερ.

  «Απευθυνθήκαμε στο υπουργείο Υγείας της Ρωσίας και προτείναμε να συζητήσουμε αν η Ρωσία ενδιαφέρεται για μια τέτοια διαδικασία» δήλωσε ο Έντερερ, προσθέτοντας ότι «θα ήταν πολύ ωφέλιμο» τα πιστοποιητικά των δύο πλευρών ήταν «ισοδύναμα».

  Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαιρέτισε τις δηλώσεις, έσπευσε όμως να συνδέσει το θέμα με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik, το οποίο ακόμα δεν έχει εγκριθεί στην ΕΕ λόγω επιφυλάξεων για τα δεδομένα των κλινικών μελετών.

  «Οι δηλώσεις του πρεσβευτή είναι αξιοσημείωτες και πολύ θετικές», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

  «Είναι κατανοητό ότι μέχρι στιγμής ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν έχει αναγνωρίσει τον Sputnik, και οι διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζονται» συνέχισε.

  «Αν εξαιρέσουμε κάποιες προκαταλήψεις, που έχουν είτε πολιτικό, είτε τεχνητό , είτε λομπίστικο χαρακτήρα, τότε ούτως ή άλλως αυτή η επίπονη συνεργασία μας θα στεφθεί με επιτυχία και το ρωσικό εμβόλιο θα αναγνωρισθεί» κατέληξε.

   

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / ΤASS

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ