Πέμπτη 18.04.2024
More

  Ποιες χώρες ξεκίνησαν χαλάρωση των μέτρων

  Οι ευρωπαϊκές χώρες που ήδη αποφάσισαν να χαλαρώσουν τα μέτρα περιορισμού των πολιτών λόγω πανδημίας.

  Καθώς σήμερα ανακοινώνεται η πρόταση της Κομισιόν για σταδιακή άρση των περιορισμών στην Ευρώπη, πολλές χώρες έχουν ήδη τολμήσει να κάνουν κάποια πρώτα βήματα για επανεκκίνηση της οικονομίας και επιστροφή στην κανονικότητα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας κορωνοϊού.

  Η Ιταλία, η οποία έχει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων στον κόσμο, διατήρησε ορισμένους αυστηρούς περιορισμούς στην κυκλοφορία και μετακίνηση πολιτών, ενώ η Δανία, μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που επέλεξε lockdown, θα ανοίξει εκ νέου κέντρα παιδικής μέριμνας και σχολεία για παιδιά έως την πέμπτη τάξη.

  Η κυβέρνηση της Τσεχίας θα ανοίξει σταδιακά καταστήματα και εστιατόρια από την επόμενη Δευτέρα, αν και οι πολίτες θα συνεχίσουν υποχρεωτικά να φορούν μάσκες.

  Χιλιάδες καταστήματα σε ολόκληρη την Αυστρία άνοιξαν ξανά την Τρίτη. Η Αυστρία πήρε μέτρα νωρίς και έκλεισε σχολεία, μπαρ, θέατρα, εστιατόρια, καταστήματα και άλλους χώρους συγκέντρωσης πριν από τέσσερις εβδομάδες. Τα μεγαλύτερα καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα και τα κομμωτήρια θα ανοίξουν ωστόσο από την Παρασκευή 1 Μαΐου. Θα ακολουθήσουν λίγο μετά τα μέσα Μαϊού όλα τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια.

  Η Βρετανία, της οποίας η κυβέρνηση δέχθηκε κριτική για την αργή της ανταπόκριση, έχει τον πέμπτο υψηλότερο αριθμό θανάτων παγκοσμίως. Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει χαλάρωση των μέτρων  κατά την επανεξέταση αυτή την εβδομάδα και πληροφορίες αναφέρουν πως θα επεκτείνει τους περιορισμούς μέχρι τουλάχιστον τις 7 Μαΐου.

  Εν τω μεταξύ, τα παιδιά θα επιστρέψουν στα νηπιαγωγεία στη Νορβηγία τη Δευτέρα 20 Απριλίου, και στη συνέχεια τα γυμνάσια μια εβδομάδα αργότερα.

  Στη Γαλλία, ο Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν όχι απλά δεν «χαλαρώνει», αλλά ανακοίνωσε τη Δευτέρα επέκταση την απαγόρευσης  έως τις  7 Μαΐου τουλάχιστον. Την ίδια ώρα η Γερμανία αναμένεται να λάβει αποφάσεις για άρση μέτρων αυτή την εβδομάδα, αλλά τα δημοσιεύματα εμφανίζουν την Μέρκελ διστακτική.

  Η Ισπανία επέτρεψε τη μερική επιστροφή στη δουλειά. Ορισμένες ισπανικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του κλάδου κατασκευών και των εργοστασίων, επετράπη να συνεχίσουν. Τα καταστήματα, τα μπαρ και οι δημόσιοι χώροι παραμένουν κλειστά έως τις 26 Απριλίου.

  Η Πολωνία αναμένεται να κάνει τα πρώτα βήματα επιστροφής στην κανονικότητα την Κυριακή επιτρέποντας το άνοιγμα καταστημάτων.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ