Τετάρτη 05.10.2022
More

  Πορτογαλία: Ο τουρισμός «βούτηξε» στα επίπεδα της δεκαετίας του 1980

  Ο κάποτε ισχυρός κλάδος του τουρισμού στην Πορτογαλία κατέγραψε πέρυσι τις χειρότερες επιδόσεις του

  Ο κάποτε ισχυρός κλάδος του τουρισμού στην Πορτογαλία κατέγραψε πέρυσι τις χειρότερες επιδόσεις του από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 καθώς η πανδημία του κορωνοϊού και τα lockdown που επιβλήθηκαν σε όλο τον κόσμο καθήλωσαν στο έδαφος τα αεροσκάφη και κράτησαν μακριά τους επισκέπτες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

  Η εθνική στατιστική υπηρεσία INE ανακοίνωσε ότι λιγότεροι από 4 εκατ. ξένοι τουρίστες έμειναν σε πορτογαλικά ξενοδοχεία το 2020, μια μείωση σχεδόν 76% σε σχέση με το ρεκόρ των 16,4 εκατ. το 2019, ενώ ο αριθμός των διανυκτερεύσεων από μη κατοίκους μειώθηκε κατά 75% στα 12,3 εκατ. το χαμηλότερο επίπεδο από το 1984. Οι διανυκτερεύσεις από Βρετανούς –μια από τις μεγαλύτερες ξένες αγορές της Πορτογαλίας– μειώθηκαν κατά 78% συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα. Υπήρξε επίσης τεράστια μείωση στην κινεζική και την αμερικανική αγορά, με βουτιά κατά 82% και 87% αντίστοιχα.

  Τα συνολικά έσοδα των ξενοδοχείων μειώθηκαν κατά 66% πέρυσι, σύμφωνα με την INE, με τον εγχώριο τουρισμό να περιορίζει εν μέρει τις απώλειες. Η Πορτογαλία, μια χώρα περίπου 10 εκατ. κατοίκων, είχε καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με άλλες χώρες στην Ευρώπη στο πρώτο κύμα της πανδημίας, αλλά το 2021 ήρθε με μια καταστροφική αύξηση στα κρούσματα και τους θανάτους, οδηγώντας στην επιβολή αυστηρού lockdown τον περασμένο μήνα.

  Σχεδόν 15.321 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της COVID-19 στην Πορτογαλία, με το σύνολο των περιστατικών να φθάνει τα 785.756. Η Πορτογαλία παρέτεινε το Σάββατο την αναστολή πτήσεων από και προς τη Βραζιλία και τη Βρετανία έως την 1η Μαρτίου, επιτρέποντας πτήσεις μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους και τον επαναπατρισμό πολιτών.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ