Σάββατο 27.11.2021
More

  ΠΟΥ: Πιθανή η επικράτηση του ινδικού στελέχους στην Ευρώπη

  Σε εξέλιξη συνέντευξη Τύπου του ΠΟΥ για την πανδημία στην Ευρώπη

  Το στέλεχος ειδικού ενδιαφέροντος B.1.617 του κορωνοϊού, το οποίο αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, ανιχνεύεται πλέον σε τουλάχιστον 26 χώρες της Ευρώπης, από την Ελλάδα και την Αυστρία μέχρι το Ισραήλ και το Κιργιστάν.

  «Ακόμα συνεχίζουμε να μαθαίνουμε για τη νέα ποικιλία, μπορεί όμως να εξαπλώνεται ταχύτατα και να εκτοπίσει τη [βρετανική] γραμμή Β.1.1.7, η οποία έχει γίνει η κυρίαρχη στην Ευρώπη» προειδοποίησε σε συνέντευξη Τύπου ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης.

  «Τα περισσότερα κρούσματα συνδέονται με διεθνή ταξίδια, συμβαίνει όμως και εγχώρια μετάδοση» είπε ο αξιωματούχος, τονίζοντας όμως ότι «όλες οι παραλλαγές του ιού που έχουν εμφανιστεί ως σήμερα αντιμετωπίζονται με τα διαθέσιμα, εγκεκριμένα εμβόλια.

  Η παραλλαγή B.1.617, η οποία μπορεί να ευθύνεται εν μέρει για το δραματικό νέο πανδημικό κύμα στην Ινδία, φέρει τουλάχιστον δύο μεταλλάξεις στο γονίδιο της πρωτεΐνης-ακίδας που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα.

  Λόγω των μεταλλάξεων το στέλεχος μεταδίδεται ευκολότερα, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλεί σοβαρότερη λοίμωξη.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ