Δευτέρα 24.06.2024
More

  Ρεκόρ θανάτων στη Γερμανία από χρήση ναρκωτικών το 2023

  Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί ως τώρα

  Μόνο το 2023, στη Γερμανία καταγράφηκε αριθμός – ρεκόρ των περισσότερων θανάτων από χρήση ναρκωτικών μέχρι σήμερα.

  Σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό Επίτροπο για τα Ναρκωτικά, Μπούρκχαρτ Μπλίνερτ, το 2023 έχασαν τη ζωή τους λόγω χρήσης ναρκωτικών 2.227 άνθρωποι και αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα στη χώρα. Για αυτό ακριβώς τον λόγο εκφράζει απευθύνει έκκληση για καλύτερη πρόληψη.

  Οι θάνατοι που καταγράφηκαν το προηγούμενο έτος, ήταν 237 περισσότεροι από ό,τι το 2022 και πρόκειται για 1.844 άνδρες και 383 γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 41 έτη. Στις 712 περιπτώσεις η αιτία θανάτου ήταν η χρήση ηρωίνης, ενώ σε ανοδική τάση είναι οι θάνατοι από κοκαΐνη και κρακ. Την ίδια ώρα, τα στοιχεία δείχνουν ότι στη Γερμανία επιδεινώνεται συνεχώς το πρόβλημα της «μικτής» χρήσης, με όλο και περισσότερους χρήστες να χρησιμοποιούν ταυτόχρονα περισσότερες διαφορετικές ναρκωτικές ουσίες.

  Παρότι η παγκόσμια τάση δείχνει προτίμηση στα φθηνότερα και ισχυρότερα οπιοειδή και διεγερτικά, τα οποία προωθούνται από διεθνή καρτέλ, στην Γερμανία και στην Ευρώπη αυξάνεται κατακόρυφα η προσφορά και η ζήτηση της κοκαΐνης. Ο κ. Μπλίνερτ εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση πως ο πραγματικός αριθμός των θανάτων από ναρκωτικά είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς σε πολλές περιπτώσεις θανάτου δεν διενεργούνται τοξικολογικές εξετάσεις και νεκροψίες.

  Από την πλευρά του, ζητά επέκταση των μέτρων πρόληψης. «Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε! Πρέπει να υποστηρίξουμε από νωρίς και με συνέπεια τους ιδιαίτερα ευάλωτους νέους και όχι απλώς να διαγράφουμε τα άτομα που πάσχουν από εθισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά και ανέφερε πως πρέπει να υπάρξει μέριμνα για αίθουσες ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών αλλά και για τα περιστατικά έκτακτης ανάγκης.

  Η διευθύντρια ενός τέτοιου χώρου στο Βερολίνο, μιλώντας στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD, υποστήριξε πως μέσω της ελεγχόμενης χρήσης είναι δυνατόν κανείς να λάβει άμεσα ιατρική βοήθεια και να αποφευχθεί σημαντικός αριθμός θανάτων. «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά οδυνηρή. Πίσω από τους ψυχρούς αριθμούς, κρύβεται ατελείωτος πόνος για τα θύματα, τις οικογένειές και το περιβάλλον τους», κατέληξε ο κ. Μπλίνερτ.

  Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ