Παρασκευή 23.02.2024
More

  ΡΩΣΙΑ – ΟΥΚΡΑΝΙΑ -Παράταση 60 ημερών για τα σιτηρά

  Στην παράταση της διεθνούς συμφωνίας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών συναίνεσε η Μόσχα.

  Όμως, η παράταση αφορά μόνο επιπλέον 60 ημέρες, καθώς είναι προφανές ότι η Ρωσία θέλει να κρατήσει τη συνεργασία της σε ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο.

  Θυμίζουμε πως η συμφωνία της Κωνσταντινούπολης υπεγράφη τον περασμένο Ιούλιο, μετά από μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας. Μετά τη λήξη της, το Νοέμβριο, Ουκρανία και Ρωσία κατάφεραν να συμφωνήσουν στην παράταση της για άλλες 120 μέρες, συνάμα με την εκ νέου αυτόματη παράταση της, εφόσον δεν υπάρξουν ενστάσεις.

  Παρά το γεγονός ότι οι Ρώσοι εμφανίζονταν το τελευταίο διάστημα να βάζουν στο τραπέζι νέες απαιτήσεις αναφορικά με τη διασφάλιση των αγροτικών τους προϊόντων, τελικά νωρίτερα ανακοινώθηκε και επισήμως η παράταση της συμφωνίας, χωρίς νέες τροποποιήσεις.

  «Η Ρωσία δεν έχει αντιρρήσεις στη νέα παράταση της συμφωνίας, μετά την λήξη της νέας παράτασης της στις 18 Μαρτίου, αλλά μόνο για 60 ημέρες» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που υπέγραφε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Βερσίνιν μετά το πέρας των συνομιλιών που διεξήχθησαν στη Γενεύη με αξιωματούχους του ΟΗΕ.

  Πάντως, από την πλευρά του ο Ουκρανός αντιπρόεδρος Ολεκσάντερ Κουμπράκοφ με ανάρτηση του σχολίασε πως η αρχική συμφωνία προέβλεπε για παράταση 120 ημερών και όχι μόνο για τις 60 ημέρες που εμφανίστηκε να δηλώνει τώρα η Μόσχα.

  Σε κάθε περίπτωση διπλωματικές πηγές από τον ΟΗΕ χαιρέτισαν το τελικό αποτέλεσμα που σε κάθε περίπτωση ήταν η διατήρηση της συμφωνίας που εκτιμάται πώς έχει ήδη επιτρέψει τη μεταφορά 23 εκατ. τόνων ουκρανικών αγροτικών προϊόντων, κυρίως σιτηρών, προς το εξωτερικό.

  Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών υποστήριξε πως πλήρης ανακοίνωση που θα περιλαμβάνει τις δεσμεύσεις των δύο πλευρών θα εκδοθεί αργότερα, μέσα στη μέρα.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ