Πέμπτη 13.05.2021
More

  Ρωσία: Ξεκίνησαν οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου στα Αραβικά Εμιράτα

  Οι κλινικές δοκιμές του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V κατά του κορωνοϊού έχουν ξεκινήσει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

  Την είδηση για το εμβόλιο Sputnik-V ανακοίνωσε το Κρεμλίνο μετά την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του διαδόχου του θρόνου του Αμπού Ντάμπι, Σεΐχη Μοχαμέντ μπιν Ζαγιέντ-αλ-Ναχιάν.

  Δημοσιογράφοι σε κρατικά ΜΜΕ ήταν μεταξύ των πρώτων που εμβολιάστηκαν με το Sputnik-V κατά του κορωνοϊού σύμφωνα με παλιότερη ανακοίνωση των ρωσικών αρχών.

  Δοκιμές του εμβολίου σε Λευκορωσία και Βενεζουέλα

  Οι κλινικές δοκιμές του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V κατά της Covid-19 είναι οι δεύτερες κατά σειρά δοκιμές του εν λόγω εμβολίου που γίνονται στο εξωτερικό, μετά την έναρξη αντίστοιχων δοκιμών στην Λευκορωσία.

  Κλινικές δοκιμές αναμένονται να ξεκινήσουν σε λίγο καιρό και στην Βενεζουέλα για το εμβόλιο, το πρώτο που έχει στη σειρά η Μόσχα, για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

  Καλά τα πρώτα αποτελέσματα του ρωσικού εμβολίου

  «Ξεκίνησαν οι κλινικές δοκιμές και βλέπουμε ότι τα αποτελέσματα που παίρνουμε σήμερα είναι καλά, είναι ελπιδοφόρα», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός υγείας την περασμένη εβδομάδα.

  Στην παραγωγή του εμβολίου συμμετέχουν ήδη μερικές επιχειρήσεις, δήλωσε ο ίδιος και προσέθεσε ότι «οι πρώτες δοκιμαστικές σειρές έχουν σταλεί ήδη για έλεγχο στα εργαστήρια, για αυτό και όλα γίνονται κανονικά, όλα εξελίσσονται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το οποίο έχει εγκριθεί».

  Η Ρωσία στις 11 Αυγούστου πρώτη στον κόσμο ενέκρινε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού Sputnik -V, το οποίο ανέπτυξε το Κεντρικό ερευνητικό Κέντρο επιδημιολογίας και μικροβιολογίας Ν. Γκαμαλέι. Το εμβόλιο βασίζεται σε γνωστή πλατφόρμα πάνω στην οποία αναπτύχθηκε ακόμη μια σειρά εμβολίων. Όπως επισημαίνει το ρωσικό υπουργείο Υγείας, η εμπειρία από την χρήση τέτοιων σκευασμάτων δείχνει ότι είναι ικανά να δημιουργήσουν ανοσία διάρκειας έως δύο ετών.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ