Πέμπτη 30.05.2024
More

  Ρωσικό ελικόπτερο παραβίασε τον εναέριο χώρο της Φινλανδίας -Ήταν η δεύτερη παραβίαση σε ένα μήνα

  Ένα ελικόπτερο του ρωσικού στρατού παραβίασε σήμερα το πρωί τον φινλανδικό εναέριο χώρο

  Ένα ελικόπτερο του ρωσικού στρατού παραβίασε σήμερα το πρωί τον φινλανδικό εναέριο χώρο, ανακοίνωσε το φινλανδικό υπουργείο Άμυνας, καθώς το Ελσίνκι εξετάζει να θέσει υποψηφιότητα για ένταξή του στο ΝΑΤΟ.

  «Πρόκειται για ένα ελικόπτερο Mi-17 και το βάθος της φερόμενης παραβίασης ήταν τέσσερα έως πέντε χιλιόμετρα» κατά τη διάρκεια αυτού του περιστατικού που καταγράφηκε στις 10:40 ώρα Ελλάδας, είπε ένας εκπρόσωπος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

  Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα και η δεύτερη φορά από την αρχή του έτους που το Ελσίνκι καταγγέλλει παραβίαση του εναέριου χώρου της Φινλανδίας από ρωσικό αεροσκάφος, σύμφωνα με το υπουργείο, εν μέσω εντάσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

  Στις 8 Απριλίου, ένα πολιτικό μεταγωγικό αεροσκάφος που όμως ανήκει στον ρωσικό στρατό εισήλθε επίσης για μικρό χρονικό διάστημα στον εναέριο χώρο της Φινλανδίας.

  Ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι αναμένεται ένας ρωσικός εκφοβισμός εναντίον της Φινλανδίας και της Σουηδίας, καθώς οι δύο χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ για να προστατευθούν από τη Μόσχα.

  Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν δήλωσε από την Κοπεγχάγη σήμερα ότι η θα ήταν σημαντικό για την ασφάλεια της χώρας της να είναι σύντομη η μεταβατική περίοδος μέχρι την ένταξη στο ΝΑΤΟ. «Το βασικό ζήτημα είναι να διατηρηθεί η διαδικασία έγκρισης όσο το δυνατόν συντομότερη… Αυτή θα ήταν η καλύτερη εγγύηση ασφάλειας», είπε η Μάριν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους Σκανδιναβούς ομολόγους της στη δανική πρωτεύουσα.

  Κατά τη συνέντευξη Τύπου των ηγετών Φινλανδίας και Δανίας αναφέρθηκε ότι οι δύο χώρες στηρίζουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο.

  Τέσσερα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη είχαν παραβιάσει τον σουηδικό εναέριο χώρο στις αρχές Μαρτίου στο στρατηγικής σημασίας νησί Γκότλαντ στη Βαλτική Θάλασσα. Το βράδυ της Παρασκευής, ένα ρωσικό αναγνωριστικό αεροσκάφος παραβίασε επίσης τα εναέρια σύνορα κοντά σε ναυτική βάση στα νότια της χώρας.

  Ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο πρόκειται να δημοσιοποιήσει την προσωπική του θέση στις 12 Μαΐου σχετικά με την υποψηφιότητα της Φινλανδίας για το ΝΑΤΟ, η οποία ωστόσο ήδη έχει αποσπάσει την ισχυρή υποστήριξη της κοινής γνώμης και των βουλευτών.

  Σύμφωνα με φινλανδικά μέσα ενημέρωσης, η απόφαση της κυβέρνησης μπορεί να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ