Δευτέρα 18.10.2021
More

  Σκύλος «μυρίζεται» την επιληπτική κρίση και βοηθά την αφεντικίνα του (βίντεο)

  Μια γυναίκα που παθαίνει επιληπτικές κρίσεις μοιράστηκε ένα συγκινητικό βίντεο

  Μια γυναίκα που παθαίνει επιληπτικές κρίσεις μοιράστηκε ένα συγκινητικό βίντεο με την στιγμή που ο σκύλος της «της σώζει τη ζωή» χοροπηδώντας και γαβγίζοντας για να την προειδοποιήσει για επικείμενη κρίση – προτού την πιάσει καθώς έπεφτε στο έδαφος.

  Σε ένα βίντεο που έχει γίνει πλέον viral μετά την κοινοποίησή του στο TikTok, η γυναίκα με έδρα στις ΗΠΑ, γνωστή μόνο ως Τίνα, φαίνεται να στέκεται στο νεροχύτη της κουζίνας της και να πλένει τα πιάτα, ενώ το γερμανικό ποιμενικό της, ο Μαξ είναι ξαπλωμένος στα πόδια της. Ωστόσο, μετά από κάποια δευτερόλεπτα, ο σκύλος σηκώνει τα αυτιά του και πετάγεται μυρίζοντας τα πόδια και το σώμα της Τίνας, προτού σηκωθεί στα πίσω πόδια του και βάλει τα μπροστινά επάνω στον πάγκο, σε μια προσπάθεια να τραβήξει την προσοχή της.

  @tina_n_max

  My lifesaver 💜#Max#Tina #fyp #epilepsyservicedog #germanshepherd #dogsoftiktok #bestfriends #epilepsyawareness #epilepsywarrior

  ♬ If I Didn’t Have You – Thompson Square

  Η Τίνα φαίνεται να έχει μπερδευτεί με την αντίδραση του Μαξ και του λέει να κατεβάσει τα πόδια του από τον πάγκο, αλλά εκείνος συνεχίζει απτόητος. Μόλις σκύβει για να τον χαϊδέψει, πέφτει στο πάτωμα. Ο σκύλος όμως είναι έτοιμος για να την πιάσει και βάζει το σώμα του από κάτω, και αφού η Τίνα πέσει πάνω του, ξαπλώνει αργά και παραμένει εκεί. «Υποτίθεται πως θα ήταν ένα βίντεο προπόνησης, αλλά με προειδοποίησε για κάτι που δεν ήξερα ότι θα συνέβαινε» εξήγησε στη λεζάντα.

  Η Τίνα, η οποία άρχισε να υποφέρει από επιληπτικές κρίσεις και ημικρανίες το 2001, όταν ήταν μόλις 23 ετών, αποκάλεσε τον Μαξ «σωτήρα μου» όταν δημοσίευσε το βίντεο, το οποίο έχει προβληθεί πάνω από 4 εκατομμύρια φορές και έχει αποσπάσει χιλιάδες σχόλια.

  «Ω Θεέ μου, με έκανε να κλάψω, πόσο υπέροχα είναι τα ζώα. Βάζω στοίχημα πως είσαι ευγνώμων γι’ αυτόν» έγραψε κάποιος. «Τα σκυλιά είναι το πιο κοντινό πράγμα στους αγγέλους που έχουμε σε αυτό τον πλανήτη» πρόσθεσε ένας άλλος. «Εσύ του λες, κάτω και εκείνος σου λέει πως θα πέσουμε και οι δύο μαζί. Τι καλό παιδί» ανέφερε ένας τρίτος.

  Ο Μαξ εκπαιδεύεται για να την κρατά ασφαλή

  Η Τίνα εκπαιδεύει τον Μαξ ως σκύλος συνοδός εδώ και αρκετούς μήνες, δημοσιεύοντας βίντεο της διαδικασίας στο λογαριασμό της στο TikTok και αποκαλύπτοντας πώς βοηθά να την κρατά ασφαλή. «Έχει εκπαιδευτεί να κρατά το βάρος μου ώστε να μην πέσω» εξήγησε στα σχόλια του viral βίντεο. «Ανάλογα με τον τύπο της κρίσης που θα πάθω, θα επηρεάσει το πώς θα ανταποκριθεί». Πρόσθεσε πως «κάποιος είναι πάντα εδώ μαζί μας για να βοηθήσει εάν οι σπασμοί μου γίνουν πιο σοβαροί».

  Η επιληψία είναι μια κοινή νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από απρόβλεπτες κρίσεις. Η κατάσταση έχει ένα ευρύ φάσμα τύπων επιληπτικών κρίσεων και ελέγχου που διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

  Σύμφωνα με μια μελέτη του 2019 που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Ρεν στη Γαλλία, τα σκυλιά μπορούν να εντοπίσουν μια μυρωδιά που συνδέεται με επιληπτικές κρίσεις και μπορεί να είναι σε θέση να προβλέψουν επικείμενα επεισόδια.

  Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για τον προσδιορισμό της ακριβούς χημικής σύνθεσης των οσμών επιληπτικών κρίσεων, καθώς και εάν το άρωμα υπάρχει πριν συμβεί ένα περιστατικό.

  «Γνωρίζουμε ότι τα σκυλιά μπορούν να προβλέψουν επιληπτικές κρίσεις, γι ‘αυτό και τα σκυλιά υποστήριξης τα εκπαιδεύουν», δήλωσε εκπρόσωπος της Epilepsy Action σε δήλωση εκείνη την εποχή. «Ακόμα δεν ξέρουμε αν το κάνουν αυτό από μυρωδιά ή κάποια άλλη αίσθηση.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ