Τρίτη 16.08.2022
More

  Son Doong: Το «μεγαλύτερο» σπήλαιο στον κόσμο

  Ανακαλύφθηκε σαν σήμερα, το 2009

  Αφιερωμένο σε ένα απαράμιλλο φυσικό φαινόμενο, το γιγάντιο σπήλαιο Son Doong, είναι το σημερινό doodle της Google.

  Το τεράστιο σπήλαιο, που ανακαλύφθηκε σαν σήμερα το 2009, είναι κρυμμένο στη ζούγκλα του εθνικού πάρκου Phong Nha-Ke Bang- το οποίο είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO- στο κεντρικό Βιετνάμ.

  Γεωλόγοι εκτιμούν ότι το Son Doong- το όνομα του οποίου σημαίνει «Ορεινό ποτάμι» στα βιετναμέζικα- σχηματίστηκε κάποια στιγμή πριν από 2 έως 5 εκατομμύρια χρόνια.

  Ένας ντόπιος αγρότης, ο Χο Καν, τυχαία βρήκε την τεράστια είσοδό του το 1990. Το σπήλαιο παρέμεινε ανέγγιχτο έως το 2008, όταν ο Καν ξαναέκανε την ίδια διαδρομή μέχρι την είσοδο και το 2009 έφτασε εκεί μαζί με τους Χάουαρντ και Ντεμπ Λίμπερτ, της Βρετανικής Ένωσης Έρευνας Σπηλαίων.

  Οι τολμηροί σπηλαιολόγοι ήταν οι πρώτοι που έκαναν επίσημη έρευνα στο σπήλαιο και κατέληξαν ότι είναι το μεγαλύτερο στον πλανήτη.

  Μέσα στους ανέγγιχτους θαλάμους του- που είναι τόσο μεγάλοι που θα μπορούσε να χωρέσει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο και 40όροφα κτίρια- οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν πλούτο κορυφαίων γεωλογικών σχηματισμών, μεταξύ άλλων τον πιο ψηλό σταλαγμίτη.

  Πιο βαθιά στο σπήλαιο, τεράστια ανοίγματα έχουν επιτρέψει στο φως του ήλιου και τη βροχή να συντηρήσουν δύο παρθένα οικοσυστήματα ζούγκλας. Εκεί υπάρχει το είδος νυχτερίδας που είναι γνωστό ως «ιπτάμενες αλεπούδες», οι μόνες μαϊμούδες που ζουν κάτω από την επιφάνεια της γης,  αλλά λευκά ψάρια χωρίς μάτια. Ένα από αυτά τα τροπικά δάση είναι τόσο απέραντο, που έχει το δικό του τοπικό καιρικό σύστημα.

  Το 2019 τρεις Βρετανοί δύτες απέδειξαν ότι ακόμη υπάρχουν πολλά να ανακαλυφθούν, καθώς εντόπισαν ένα υποβρύχιο τούνελ που συνδέει το Son Doong με άλλο σπήλαιο.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ