Κυριακή 28.02.2021
More

  Στην τελική ευθεία για τον εμβολιασμό

  Πήρε έγκριση στην Ευρώπη το πρώτο εμβόλιο

  Μπορεί η συζήτηση για τα εμβόλια να έχει προχωρήσει ακόμα και στο πότε και ποιοι θα εμβολιαστούν, σε αυτή τη φάση όμως προέχουν τα σταθερά βήματα, ένα από τα οποία έγινε με την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων της κυκλοφορίας του εμβολίου της Pfizer εναντίον της Covid-19.

  «Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων μόλις εξέδωσε μια θετική επιστημονική γνώμη σχετικά με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Τώρα θα δράσουμε γρήγορα. Περιμένω από την Κομισιόν μια απόφαση μέχρι το βράδυ», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία ανέμενε και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χτες το βράδυ

  Η επικεφαλής της Κομισιόν είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αρχίσουν να εμβολιάζουν τους πολίτες στις 27-29 Δεκεμβρίου.

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε χτες ότι θα εμβολιαστεί την πρώτη μέρα που θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο στην Ελλάδα «καλώς εχόντων των πραγμάτων. Στις 27 Δεκεμβρίου», κατά τη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου την οποία ενημέρωσε για την πορεία της πανδημίας.

  «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος, ότι το 2021 θα αφήσουμε πίσω μας την πανδημία και θα καταφέρουμε να επιστρέψουμε σε γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

  Για το χρονοδιάγραμμα μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους γνωστοποιώντας ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα συμμετάσχει στη μεταφορά σε απομακρυσμένες περιοχές.

  Τα εμβόλια

  «Τα εμβόλια θα αποθηκευτούν σε ειδικούς χώρους. Η ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε πέντε τέτοιους χώρους. Στη διανομή θα τηρηθούν όλες οι προδιαγραφές» επισήμανε και ανέφερε ότι το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έχει δημιουργήσει πλατφόρμες για την πραγματοποίηση ραντεβού, ενώ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει αναλάβει τον τομέα της ασφάλειας.

  Αναφερόμενος στην ποσότητα των εμβολίων που αρχικά θα έρθει στη χώρα μας, είπε: Στις 26 Δεκεμβρίου παραλαμβάνουμε την πρώτη δόση των 9.000 εμβολίων. Στις 27 Δεκεμβρίου αρχίζουν οι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς. Έως το τέλος Ιανουαρίου θα έχουμε παραλάβει 429.000 δόσεις. Έως το τέλος Μαρτίου 1.665.550 δόσεις. Στις δόσεις αυτές θα προστεθούν, εφόσον λάβουν έγκριση μέσα στον Ιανουάριο, δόσεις και από το εμβόλιο της Moderna και από το αντίστοιχο της AstraZeneca. Η κατανομή των δόσεων θα γίνει υπό την καθοδήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

  Όσον αφορά τους εμβολιασμούς του γενικού πληθυσμού είπε πως αναμένεται η πλατφόρμα των ραντεβού να ανοίξει το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ