Παρασκευή 04.12.2020
More

  Τι είναι ο παρατεταμένος Covid-19- Ποια τα συμπτώματα

  Άνθρωποι που ασθένησαν από κορωνοϊό, αρκετούς μήνες μετά, ταλαιπωρούνται από συγκεκριμένα συμπτώματα, ενώ οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμη να εξηγήσουν το γιατί 

  Δυσκολίες στην αντίληψη, άγχος, κατάθλιψη και κυρίως ανεξήγητο αίσθημα κόπωσης: εδώ και καιρό, σε διάφορα σημεία του κόσμου, απ’ όπου η πανδημία πέρασε αφήνοντας πίσω της νεκρούς και ακόμη χιλιάδες κρούσματα, άνθρωποι που βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19, ασθένησαν και εν συνεχεία ανάρρωσαν, αναφέρουν μία περίεργη συμπτωματολογία που τους ακολουθεί μήνες μετά.

  Κάποιοι αναφέρουν τον παρατεταμένο ξηρό βήχα, παρά το γεγονός ότι ανάρρωσαν από το πρώτο χτύπημα και το τεστ μετά την ανάρρωσή τους προέκυψε αρνητικό. Άλλοι εξηγούν ότι μήνες μετά την αποκατάστασή τους το αίσθημα σωματικής και πνευματικής κόπωσης επιμένει σε τέτοιο βαθμό που τους εμποδίζει να κάνουν ακόμη και στοιχειώδεις εργασίες ή να διεκπεραιώσουν δουλειές της καθημερινότητας, όπως να πλύνουν τα πιάτα ή να βγάλουν για μια μικρή βόλτα τον σκύλο.

  Μεταξύ των συμπτωμάτων αναφέρουν τους ισχυρούς πονοκεφάλους και τους πόνους στο στήθος, όπως επίσης και τους ασυνήθιστους για έναν υγιή άνθρωπο καρδιακούς παλμούς, καθώς και τη δυσκολία στην αναπνοή, την εφίδρωση και το αίσθημα ζάλης, χωρίς κανένα προφανή λόγο, πέρα από το ότι νόσησαν 3-4 ή και περισσότερους μήνες πριν.

  Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όλες αυτές οι περιγραφές από χιλιάδες ασθενείς που ανάρρωσαν και αναφέρουν πανομοιότυπη συμπτωματολογία εξετάζονται υπό τον όρο “παρατεταμένος Covid-19” και είναι μέρος μίας ευρείας επιστημονικής συζήτησης που ανοίγει τώρα, καθώς νωρίτερα, υπήρχε έλλειψη δεδομένων και οι ειδικοί γνώριζαν ελάχιστα για τις συνέπειες της νόσου μακροπρόθεσμα στον ανθρώπινο οργανισμό.

  Σύμφωνα με τη δρα Claire Steves, λέκτορα στο Kings College για την ώρα οι επιστήμονες μπορούν να γνωρίζουν ότι ο “παρατεταμένος Covid” προτιμά τις γυναίκες, λόγω των διαφορών στο ανοσοποιητικό τους σύστημα και ότι η ποικιλία των συμπτωμάτων την πρώτη εβδομάδα που ασθενεί κάποιος με κορωνοϊό είναι ενδεικτική για το αν θα ταλαιπωρηθεί επί μακρόν, ακόμη και μετά την ανάρρωσή του.

  Οι ασθενείς αναφέρουν επίσης το συναισθηματικό χάος που βιώνουν μήνες μετά καθώς οι ημικρανίες, οι διαρκείς πόνοι στο στήθος και σε άλλα σημεία του σώματος, αλλά και η αίσθηση ότι αυτό που ζουν δεν είναι ακριβώς πραγματικότητα, παραμορφώνουν την καθημερινότητά τους και δυσκολεύουν σε μεγάλο βαθμό την επικοινωνία με τους γύρω τους, αλλά και το επίπεδο ετοιμότητας και επάρκειας στις εργασίες τους.

  Οι επιστήμονες δίνουν τεράστια βάση και στο κομμάτι της ψυχικής υγείας αυτή τη στιγμή, καθώς τα κατάλοιπα του Covid – 19 φαίνεται να είναι τόσο σοβαρά και τόσο δύσκολα στη διαχείριση, σχεδόν όσο και η ίδια η ασθένεια.

   

  Με πληροφορίες από Sky News

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  13 νέα κρούσματα στην Ήπειρο- Μόλις 5 στα Ιωάννινα

  Στην ΠE Ιωαννίνων το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν μόλις πέντε κρούσματα

  45 εκ. ευρώ για ενίσχυση των επιχειρήσεων από την Περιφέρεια

  Ανακοίνωση για το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων

  Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα- 2 εκατ. πολίτες το μήνα

  Τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τον εμβολιασμό του πληθυσμού για τον κορωνοϊό ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας

  Παράταση του lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου

  Την παράταση του lockdown μέχρι και τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας  

  Στις 7 Δεκεμβρίου ανοίγουν τα καταστήματα με εποχιακά είδη

  Ανακοίνωση από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.