Τρίτη 28.05.2024
More

  Τι συμβαίνει όταν μιλάμε ή βήχουμε χωρίς μάσκα (βίντεο)

  Αυτό το βίντεο στο YouTube δείχνει πόσο αναγκαίες είναι στη μάχη κατά του κορωνοϊού οι μάσκες προσώπου

  Άντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας για τις μολυσματικές ασθένειες των ΗΠΑ, επαίνεσε το βίντεο στο YouTube που δείχνει πόσο αναγκαίες είναι στη μάχη κατά του κορωνοϊού οι μάσκες προσώπου.

  Το βίντεο, που δημοσιεύτηκε στο The Slo Mo Guys, επικεντρώνεται στο τι συμβαίνει με το φτάρνισμα και τον βήχα με και χωρίς μάσκα προσώπου. Σε αργή κίνηση (1.000 καρέ ανά δευτερόλεπτο), καταγράφει περίπου 40 φορές πιο αργά όσα συμβαίνουν με ένα φτάρνισμα, αλλά δείχνει και πόσα σωματίδια αποβάλλονται ακόμη και με την ομιλία και αυτό είναι κάτι που για πολλούς ίσως είναι έκπληξη.

  «Νομίζω ότι αυτό που μόλις δείξατε είναι μια ωραία επίδειξη της σημασίας του να φοράμε μάσκες και καλύμματα προσώπου», δήλωσε ο Φάουτσι. «Αν μιλάτε, αυτά τα σωματίδια που βγαίνουν, μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για ένα χρονικό διάστημα. Μερικά από αυτά έπεσαν στο έδαφος, γι’ αυτό λέμε ότι πρέπει να διατηρούμε απόσταση, αλλά μερικά από αυτά παραμένουν στον αέρα για ένα χρονικό διάστημα. Για το λόγο αυτό, είναι τόσο σημαντικό να φοράμε καλύμματα προσώπου ακόμη και όταν πιστεύουμε ότι είμαστε σε κατάσταση όπου κανείς δεν φτερνίζεται ή βήχει. Δεν έχει σημασία. Το αποδεικνύετε όμορφα».

  Με αφορμή το βίντεο, ο Φάουτσι, τάχθηκε ξανά υπέρ της καθολικής χρήσης μάσκας παντού στις ΗΠΑ. Το βίντεο των Slo Mo Guys, που έχουν 13,9 εκατομμύρια συνδρομητές στο YouTube, έχει πάνα από 600.000 προβολές στο YouTube και ενώ δεν είναι τεχνικά περίπλοκο το γύρισμά του, θεωρείται σημαντικό το γεγονός πως καταγράφει με απλό και κατανοητό τρόπο την επικινδυνότητα μετάδοσης από τα σωματίδια.

  Ο Δρ. Φάουτσι λέει χαρακτηριστικά: «Αυτό που οι άνθρωποι δεν υπολογίζοyν είναι ότι αν μιλάνε, ακόμα κι αν δεν το κάνουν δυνατά, ή εάν τραγουδάνε, κάτι που είναι ακόμη χειρότερο από την ομιλία, αυτά τα σωματίδια που βγαίνουν, μπορούν να μείνουν στον αέρα για μια χρονική περίοδο».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ