Κυριακή 24.10.2021
More

  Το Facebook βοηθά στη δημιουργία τον παγκόσμιου χάρτη των συμπτωμάτων

  Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Maryland το Facebook συλλέγει δεδομένα για τη δημιουργία ενός χάρτη πραγματικού χρόνου για τον κορωνοϊό.  

  Το Facebook δημοσίευσε πριν από μία εβδομάδα τα πρώτα δεδομένα της έρευνας, σχετικά με τις ΗΠΑ. Η έρευνα βασίζεται σε ένα ερωτηματολόγιο που συμπληρώνουν οι χρήστες της δημοφιλούς πλατφόρμας. Τα δεδομένα παρουσιάζονται σε χάρτες, όπου εμφανίζεται η κάθε χώρα ξεχωριστά. Στον χάρτη αποτυπώνεται ο επιπολασμός των συμπτωμάτων του κορωνοϊού όπως αυτά αναφέρονται από τους χρήστες.

  Η έρευνα έχει ως στόχο να βοηθήσει τις Αρχές της κάθε χώρας να κατανείμουν αποτελεσματικότερα τους πόρους τους, να κατανοήσουν καλύτερα πως εξαπλώνεται ο κορωνοϊός αλλά και να εξετάσουν σε ποιες περιοχές μπορούν να υπάρξει άρση των περιοριστικών μέτρων. Ο χάρτης των ΗΠΑ δημιουργήθηκε από το πανεπιστήμιο Carnegie Mellon που ξεκίνησε τη συνεργασία του με τον κολοσσό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις αρχές Απριλίου.

  Πλέον η έρευνα διεξάγεται σε παγκόσμιο επίπεδο και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Maryland συμμετέχουν στην έρευνα. «Ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε ερωτήσεις που όλοι θα καταλαβαίνουν ώστε να μπορούν να δώσουν στοιχεία» αναφέρει η ερευνήτρια του πανεπιστημίου Frauke Kreuter η οποία εργάζεται ώστε το ερωτηματολόγιο να «φθάσει» σε κάθε χώρα στη σωστή γλώσσα. Η ίδια υποστηρίζει πως χωρίς το Facebook η έρευνα δεν θα είχε την ίδια πρόσβαση χαρακτηρίζοντας τη συνεργασία ως μία «φανταστική ευκαιρία».

  Το πανεπιστήμιο ξεκαθαρίζει ότι η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων γίνεται αποκλειστικά και μόνο για τους σκοπούς της ερευνητικής μελέτης. «Ακόμα κι αν αισθάνεστε καλά, η συμμετοχή σας θα βοηθήσει σημαντικά τη μελέτη», ξεκαθαρίζεται στην εισαγωγή του ερωτηματολογίου για τη συμπλήρωση του οποίου χρειάζονται 3-5 λεπτά.

   

   

   

  Με πληροφορίες από Facebook/University of Maryland/CBS Baltimore

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ