Σάββατο 25.09.2021
More

  Το Παρίσι απειλεί με απαγόρευση των ηλεκτρικών πατινιών, μετά τον θάνατο γυναίκας

  Απαιτήθηκε να περιοριστεί η ταχύτητα με την οποία μπορούν να κινηθούν

  Το Παρίσι απείλησε να απαγορεύσει τα self service ηλεκτρικά πατίνια αν δεν αντιμετωπιστούν τα ζητήματα ασφαλείας, μετά από τον θάνατο μίας γυναίκας.

  Oι ιδιωτικές εταιρείες που νοικιάζουν ηλεκτρικά πατίνια στη γαλλική πρωτεύουσα ενημερώθηκαν ότι πρέπει να περιορίσουν την ταχύτητά τους και να μην παρέχουν χώρους «πάρκινγκ» σε σημεία που είναι για πεζούς.

  Συγκεκριμένα την Τρίτη ο αντιδήμαρχος Νταβίντ Μπελιάρ δήλωσε ότι τα συμβόλαια με τις εταιρείες που παρέχουν self-service ηλεκτρικά πατίνια δεν θα ανανεωθούν την επόμενη χρονιά, αν «δεν υπάρξει σημαντική βελτίωση της κατάστασης και τα πατίνια δεν βρουν τη θέση τους σε δημόσιους χώρους χωρίς να προκαλούν ενόχληση ή επιπλέον κίνδυνο».

  Ο Μπελιάρ ζήτησε από τις εταιρείες να περιορίσουν την ταχύτητα σε έως 10 χιλιόμετρα την ώρα, για να δημιουργηθούν «αργές ζώνες» εκεί όπου υπάρχουν συχνά πολλοί πεζοί, σύμφωνα με την Le Parisien.

  Η εξέλιξη αυτή έρχεται έπειτα από δυστύχημα με θύμα μια γυναίκα. Τα ξημερώματα της 14ης Ιουνίου μια 31χρονη Ιταλίδα που περπατούσε σε πεζόδρομο κοντά στον Σηκουάνα χτυπήθηκε από ηλεκτρικό πατίνι.

  Πέφτοντας χτύπησε το κεφάλι της στο πεζοδρόμιο και έπαθε καρδιακή ανακοπή. Η γυναίκα μεταφέφθηκε στο νοσοκομείο όπου παρέμεινε σε κώμα και έπειτα από δύο ημέρες κατέληξε. Τα δύο άτομα που επέβαιναν στο ηλεκτρικό πατίνι τη στιγμή της σύγκρουσης συνελήφθησαν και απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος τους.

  Αυτή τη στιγμή στο Παρίσι υπάρχουν περίπου 20.000 ηλεκτρικά πατίνια διαθέσιμα για ενοικίαση, τα οποία μπορούν να κινηθούν με πάνω από 50 χιλιόμετρα την ώρα. Το 2019 η γαλλική κυβέρνηση εισήγαγε κανόνες, έπειτα από εκατοντάδες περιστατικά, κάποια από τα οποία με τραγική κατάληξη.

  Μεταξύ άλλων απαιτείται τα άτομα που οδηγούν ηλεκτρικά πατίνια να είναι τουλάχιστον 12 ετών, δεν επιτρέπεται να κινούνται με αυτά πάνω στο πεζοδρόμιο, ούτε να κινούνται κόντρα στο ρεύμα της κυκλοφορίας των οχημάτων. Το πρόστιμο για την υπέρβαση του ορίου ταχύτητας είναι από 135 έως 1.500 ευρώ.

  Σημαντικό πρόβλημα στο Παρίσι είναι και το πού αφήνουν οι πολίτες τα ηλεκτρικά πατίνια, αφού πολλά εγκαταλείπονται σε πάρκα και πλατείες. Παρότι απαγορεύεται να τα «παρκάρουν» σε πεζοδρόμια, αυτό δεν τηρείται ιδιαίτερα, αν και προβλέπεται πρόστιμο (35 ευρώ). Επίσης, κάποια τα πετάνε στον Σηκουάνα.

   

  Με πληροφορίες από BBC

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ