Δευτέρα 20.03.2023
More

  Τουρκία: Τρίτη νάρκη εντοπίστηκε στα ανοιχτά της Κωνσταντινούπολης

  Οι αδέσποτες νάρκες αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τα πλοία που διέρχονται από τον Βόσπορο

  Μια αδέσποτη πλωτή θαλάσσια νάρκη στη Μαύρη Θάλασσα πυροδότησαν και εξουδετέρωσαν με ασφάλεια οι στρατιωτικές ομάδες καταδύσεων της Τουρκίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της χώρας.

  Μάλιστα, η συγκεκριμένη νάρκη αποτελεί την τρίτη που εντοπίζεται στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, κάτι που είχε προειδοποιήσει η Ρωσία πως μπορεί να συμβεί, καθώς έφυγαν πολλές νάρκες από τις ακτές της χώρας.

  Από τη μεριά της, η Ουκρανία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία για ναρκοθέτηση στη Μαύρη Θάλασσα και στα τέλη Μαρτίου. Παρόλα αυτά, έχουν εντοπιστεί αδέσποτες νάρκες τόσο στα τουρκικά όσο και τα ρουμανικά ύδατα, οι οποίες εξουδετερώθηκαν από στρατιωτικές ομάδες καταδύσεων.

  Οι αδέσποτες νάρκες αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τα πλοία που διέρχονται από τον Βόσπορο και θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιές εάν χτυπήσουν πλοία, ειδικά πλοία για μεταφορά αργού πετρελαίου.

  Ναυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι ο κίνδυνος για πλωτές νάρκες στη μεγάλη ναυτιλιακή διαδρομή της Μαύρης Θάλασσας αυξάνει τους κινδύνους για τα εμπορικά πλοία στην περιοχή και οι κυβερνήσεις πρέπει να εξασφαλίσουν ασφαλή διέλευση για να διατηρήσουν τη λειτουργία των αλυσίδων εφοδιασμού.

  Η Μαύρη Θάλασσα χρησιμοποιείται για τη ναυτιλία σιτηρών, πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου. Τα χωρικά της ύδατα μοιράζονται η Βουλγαρία, η Γεωργία, η Ρουμανία και η Τουρκία, καθώς και η Ουκρανία και η Ρωσία. Συνδέεται με την Θάλασσα του Μαρμαρά και τη Μεσόγειο μέσω των στενών του Βοσπόρου, που διασχίζει την καρδιά της Κωνσταντινούπολης.

  Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, βρέχεται από τη Μαύρη Θάλασσα, όπως και η Ρωσία και η Ουκρανία, στην οποία η Μόσχα εισέβαλε στις 24 Φεβρουαρίου σε αυτό που περιγράφει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ