Σάββατο 13.07.2024
More

  Βρετανία: Να χορηγείται εναλλακτικό του AstraZeneca εμβόλιο για ηλικίες κάτω των 40 ετών

  Λόγω μικρού κινδύνου για την σπάνια εμφάνιση θρομβοεμβολικών επεισοδίων

  Άτομα κάτω των 40 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν εναλλακτικό εμβόλιο σε αυτό της AstraZeneca όπου αυτό είναι εφικτό, λόγω μικρού κινδύνου για την σπάνια εμφάνιση θρομβοεμβολικών επεισοδίων,ανακοίνωσε σήμερα η αρμόδια επιτροπή της Βρετανίας για τα εμβόλια.

  Η Μεικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) επέκτεινε στην ηλικιακή κατηγορία 30-39 την σύσταση για την χρήση εναλλακτικού εμβολίου, σύσταση η οποία μέχρι σήμερα ίσχυε για τα άτομα κάτω των 30 ετών.

  Στην γνωμοδότησή της η επιτροπή αναφέρει πως ότι η σύσταση συνδέεται με τα χαμηλά επίπεδα μετάδοσης της επιδημίας της Covid-19 στην Βρετανία και με την διαθεσιμότητα των εναλλακτικών εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna.

  «Καθώς οι ρυθμοί της Covid-19 εξακολουθούν να βρίσκονται υπό έλεγχο, συνιστούμε οι ενήλικες 18 έως 39 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα να λαμβάνουν εναλλακτικό εμβόλιο σε αυτό των Oxford/AstraZeneca, εάν είναι διαθέσιμο και αν δεν προκαλεί καθυστερήσεις στον εμβολιασμό», δήλωσε ο Γουέι Σεν Λιμ, πρόεδρος της JCVI.

  «Η σύσταση αντιστοιχεί στις συνθήκες που επικρατούν στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτήν την στιγμή και μεγιστοποιεί την χρήση του ευρέος χαρτοφυλακίου των διαθέσιμων εμβολίων», προσθέτει ο ίδιος.

  Η απόφαση της Επιτροπής δεν θα επηρεάσει το σχέδιο για την προσφορά μίας δόσης εμβολίου σε όλους τους ενηλίκους μέχρι το τέλος του Ιουλίου, δήλωσε βρετανός υγειονομικός αξιωματούχος.

  Από τις 28 Απριλίου υπήρξαν 242 περιπτώσεις με αιματικές θρομβώσεις στη χώρα. Υπάρχει μία μικρή αύξηση πιθανώς και προληπτικά αλλάζουν το όριο ηλικίας.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ