Παρασκευή 22.10.2021
More

  Η πανδημία «χτύπησε» την οικονομία- 17 δισ. ευρώ λιγότερα στο ΑΕΠ

  Πάνω από 6,5 δισ. κόστισαν φέτος τα μέτρα στήριξης 

  Οι συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία αποτυπώνονται ξεκάθαρα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021, που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή.

  Με βάση αυτά τα στοιχεία, το ΑΕΠ φαίνεται ότι θα «χάσει» τουλάχιστον 16,7 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με το 2019. Σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα χρονιά, οι απώλειες στο ΑΕΠ αγγίζουν τα 26 δισεκατομμύρια.

  Το βασικό σενάριο του υπουργείου Οικονομικών για το 2021 προβλέπει ανάπτυξη 7,5%. Ακόμη κι αν επιβεβαιωθεί αυτό, το ΑΕΠ θα «απέχει» περίπου 2,2 δισεκατομμύρια από εκείνο του 2019. Επιπλέον, τα φορολογικά έσοδα που «χάθηκαν» ξεπερνούν τα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

  Οι απώλειες αυτές, σε συνδυασμό με την ανάγκη αύξησης των δαπανών κατά περίπου 11,4 δις. ευρώ, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού, οδηγούν σε ένα πρωτογενές έλλειμμα 10,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ανάλυση της ιστοσελίδας iefimerida.

  Πάνω από 6,5 δισ. το κόστος των μέτρων

  Με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού, τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τον κορωνοϊό κόστισαν πάνω από 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

  Για το 2021, η συνολική δαπάνη των ήδη προσδιορισμένων μέτρων για την πανδημία ανέρχεται στα 1,606 δισ., με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού, έναντι 6,528 δισ. ευρώ για τη φετινή χρονιά. Τα νέα μέτρα κατά του Covid-19, τα οποία θα έχουν τη σημαντικότερη επίπτωση το 2021 στις μεταβιβάσεις είναι:

  • η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα
  • το κόστος επιδότησης πρώτης κατοικίας για δανειολήπτες που επλήγησαν από τον κορωνοϊό (πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ) και
  • η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό και η επιδότηση 200 ευρώ σε περίπτωση πρόσληψης μακροχρόνια ανέργου, για περίοδο 6 μηνών, στο πλαίσιο του προγράμματος για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ