Παρασκευή 19.04.2024
More

    Αρνητικές οι προοπτικές για τις αμπελουργικές επιχειρήσεις

    Αντιμέτωπες με μία οικονομική καταστροφή

    Αντιμέτωπες με μία οικονομική καταστροφή, που θα ξεπερνά κατά πολύ και τις χειρότερες περιόδους της οικονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας, βρίσκονται εκατοντάδες οινοποιητικές και αμπελουργικές επιχειρήσεις.

    Ακόμη και η ελπίδα που εκφράστηκε με το τέλος της περασμένης χρονιάς, ότι το 2020 θα έμενε στην ιστορία ως μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, πήγε περίπατο με την ανατολή του 2021, αφού η κρίση και οι απώλειες λόγω της πανδημίας όχι μόνο συνεχίζονται, αλλά έχουν μεγιστοποιηθεί. Ο κλάδος, με παρέμβαση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου, που με επιστολή της περιγράφει τη δραματική κατάσταση, ζητά από τα συναρμόδια υπουργεία να παρέμβουν και να στηρίξουν τις επιχειρήσεις, προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα στήριξης.

    Τα αποθέματα

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ζοίνος Α.Ε Ευαγ. Αργύρης, είναι τα τεράστια αποθέματα, που σε εθνικό επίπεδο ανέρχονται σε 4,8 εκ. λίτρα περίπου, με την κακή χρονιά να έχει «διπλώσει» συσσωρεύοντας επιπλέον προβλήματα και ζημίες.

    «Με την κατανάλωση να έχει μειωθεί σχεδόν στο 60% λόγω της κλειστής εστίασης και των κλειστών ξενοδοχείων, είναι αυτονόητο, ότι δεν έχουν διατεθεί οι περσινές ποσότητες. Παράλληλα έχουμε ήδη ξεκινήσει τη φροντίδα των αμπελώνων για τη νέα σεζόν, έχοντας όμως γεμάτες τις δεξαμενές. Αυτό που προτείνουμε, είναι να προχωρήσουμε γρήγορα στον «πράσινο τρύγο», να καταστρέψουμε πρώιμα δηλαδή κάποιες παραγωγές, για να μην τις χρεώσουμε με επιπλέον έξοδα και να αναζητήσουμε τρόπους για την αξιοποίηση των ποσοτήτων που μένουν στις δεξαμενές. Το τρίτο αίτημα είναι μία οικονομική στήριξη στις επιχειρήσεις, επειδή όμως το κράτος πλέον δε μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλων των επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους, αυτό που θα πρέπει να γίνει, είναι να υπάρξει μία στήριξη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από την Ε.Ε.

    «Οι επιχειρήσεις παράλληλα έχουν τεράστιο θέμα και με τις τιμές, οι οποίες έχουν υποχωρήσει σε πολλές περιπτώσεις και σε ποσοστά του 40%, επομένως είναι αδύνατο με αυτές τις τιμές να μείνουν όρθιες», ανέφερε ο κ. Αργύρης.

    Συγκρατημένη αισιοδοξία

    Τις τελευταίες εβδομάδες πάντως, μετά την έναρξη των εμβολιασμών και στην Ελλάδα και την προοπτική για την επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, υπήρξε μία σημαντική αύξηση στη ζήτηση, που αν συνεχιστεί το επόμενο δεκαήμερο, θα επιβεβαιώσει, ότι ο κόσμος της αγοράς προετοιμάζεται για το καλοκαίρι, ειδικά σε τουριστικές περιοχές.«Το θέμα είναι, ότι τώρα βρισκόμαστε ακόμη σε πόλεμο. Τις ζημιές όμως θα τις μετρήσουμε τα επόμενα χρόνια, γιατί σήμερα προέχει η σωτηρία της ανθρώπινης ζωής», ανέφερε.

    Το πλάνο ανάπτυξης

    Παρά τα προβλήματα και την τεράστια μείωση της κατανάλωσης, η Ζοίνος Α.Ε συνεχίζει την υλοποίηση του αναπτυξιακού της πλάνου. Μέσα στο πρώτο κύμα της πανδημίας ολοκληρώθηκε η νέα γραμμή εμφιάλωσης τσίπουρου και ετοιμάζεται με πιο προσεκτικά βήματα το δεύτερο βήμα στη ΒΙΠΕ για το οινοποιείο για σταφύλια εκτός ΠΟΠ. «Οι προηγούμενες χρονιές ήταν κερδοφόρες κα αυτό μας βοήθησε σημαντικά να ανταπεξέλθουμε. Δεν επιθυμούμε την αναστολή της δραστηριότητας, αλλά αυτό δεν εξαρτάται από εμάς. Η αλήθεια είναι, ότι οι πωλήσεις δεν έχουν μειωθεί τόσο πολύ στα αποστάγματα, όπου τα σούπερ μάρκετ καταγράφουν σημαντική αύξηση στην πώλησή τους, όσο στο κρασί, όπου μένουμε όρθιοι χάρη στις εξαγωγές κυρίως στον Καναδά, που πηγαίνουν εξαιρετικά», ανέφερε ο κ. Αργύρης.

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ