Τετάρτη 28.02.2024
More

  Χατζηδάκης: «Άνω των 800 ευρώ ο κατώτατος μισθός»

  Στις 22 Μαρτίου οι ανακοινώσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα είναι άνω των 800 ευρώ όπως ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης.

  Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ανέφερε πως οι ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό θα γίνουν στις 22 Μαρτίου. Παράλληλα αποκάλυψε πως το πρώτο ψηφίο του αυξημένου κατώτατου «θα αρχίζει από 8», με στόχο της κυβέρνησης στο τέλος της τετραετίας να φθάσει μέχρι και τα 950 ευρώ.

  Ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε πως οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τέλος Μαρτίου προκειμένου από 1η Απριλίου να τεθεί σε ισχύ. Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί το Πάσχα επίδομα σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

  Σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως «η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ανακοινωθεί στο τέλος Μαρτίου έτσι ώστε να ισχύσει η αύξηση από 1η Απριλίου. Το πρώτο ψηφίο του κατώτατου μισθού θα ξεκινάει από οκτώ αλλά υπάρχει διαβούλευση με τους φορείς και παραμένει στόχος της κυβέρνησης μέχρι το τέλος της τετραετίας να πάμε στα 950 ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

  Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε αυτό σημαίνει ότι η αύξηση ως το 2027 θα αγγίξει τι 21,8%, ενώ η ετήσια αύξηση θα είναι της τάξης του 42,5% ή 170 ευρώ κατ’ έτος, ώστε από τα 780 ευρώ που είναι σήμερα σταδιακά να φτάσει στα 950 ευρώ ως το 2027. Σε ό,τι αφορά τον μέσο μισθό επισήμανε ότι έχει αυξηθεί περίπου 20% τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ. «Παραλάβαμε τον μέσο μισθό 1046 ευρώ και τώρα είναι 1258 ευρώ, σχεδόν 20% αύξηση», συμπλήρωσε. Αυτή τη στιγμή ο μέσος μισθός ανέρχεται σε 1.176 ευρώ και στόχος είναι το 2027 να ανέρχεται στα 1.500 ευρώ.

  «Στο τέλος της χρονιάς θα πρέπει να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ, σχεδόν 5 δισ. ευρώ για να μειωθεί το χρέος. Αυτό θα το κρατήσουμε έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τις παροχές που έχουμε δεσμευτεί. Και αν υπάρχει περίσσευμα στο τέλος της χρονιάς, θα δούμε όπως κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια. Τα στοιχεία του Ιανουαρίου δείχνουν ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά στο επίπεδο των εσόδων», τόνισε επίσης.

  Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να δοθεί επίδομα Πάσχα κατέληξε λέγοντας πως «στις 40 ημέρες που έχουν περάσει από την Πρωτοχρονιά, έχουμε ανακοινώσει ήδη πέραν των προβλέψεων του προϋπολογισμού, έχουμε δεσμευτεί για εφημερίες των γιατρών και έχουμε δεσμευτεί για την αύξηση του επιδόματος γέννησης. Αυτά κοστίζουν 210-212 εκατ. ευρώ. Όλο αυτό είναι σε συνάρτηση με την πρόοδο της οικονομίας. Νοιαζόμαστε να μην φύγει η κατάσταση από την τροχιά που έχει μπει. Εάν έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, εάν, όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια, έχουμε υπέρβαση θετική σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, είμαστε εδώ για να επιστρέψει το υπερβάλλον πίσω στην κοινωνία».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ