Τετάρτη 24.07.2024
More

  ΕΝΦΙΑ: Πώς θα λάβουν οι δικαιούχοι την έκπτωση 10%- Αυξάνονται οι δόσεις

  Αλλαγές σχετικά με την καταβολή του ΕΝΦΙΑ φέρνει η νέα τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που κατατέθηκε την Δευτέρα το βράδυ στο Κοινοβούλιο. Παράλληλα, η ΑΑΔΕ στέλνει ειδοποιητήρια για τη χορήγηση της έκπτωσης του 10% για όσους ιδιοκτήτες ασφαλίσουν τα ακίνητα τους για τις φυσικές καταστροφές.

  Από 11 οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ γίνονται 12. Ακόμα, τροποποιούνται και οι προθεσμίες για την υποβολή του Ε9. Από το 2025 οι δηλώσεις Ε9 για τα ακίνητα θα μπορούν να υποβάλλονται μέχρι την 31 Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Οι δηλώσεις αυτής της χρονιάς έχουν προθεσμία κατάθεσης μέχρι τις 8 Μαρτίου.

  Παράλληλα, επεκτείνεται η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ σε περιοχές που έχουν βρεθεί σε κατάσταση ανάγκης λόγω φυσικών καταστροφών όπως είναι η πλημμύρα και ο σεισμός.

  Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων χάνουν την έκπτωση 10% του ΕΝΦΙΑ, καθώς τα ασφαλιστήρια που έχουν συνάψει δεν καλύπτουν και τους τρεις κινδύνους (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα) για φυσικές καταστροφές ή την ελάχιστη αξία (900 ευρώ) ανά τετραγωνικό μέτρο όπως ορίζει ο νόμος.

  Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ, η απώλεια αυτής της έκπτωσης, «δημιουργεί έντονο συναίσθημα αδικίας και δυσπιστίας των πολιτών προς το όλο μέτρο», και αποδυναμώνει ένα κίνητρο προς την σωστή κατεύθυνση.

  Η ΠΟΜΙΔΑ ζητάει να εκδοθεί απόφαση που θα προβλέπει:

  Για το τελευταίο τρίμηνο του 2023, στους ιδιοκτήτες που θα επωφεληθούν από την έκπτωση να συμπεριληφθούν και όσοι ιδιοκτήτες έχουν ασφαλίσει τα ακίνητα τους στην περίπτωση πυρκαγιάς και σεισμού, ακόμα και αν δεν το έχουν κάνει για την πλημμύρα.  Και δεύτερον όσον αφορά το πρώτο τρίμηνο του 2024 η ΠΟΜΙΔΑ ζητάει επιπλέον προθεσμία μέχρι τις 31 Μαρτίου για να συμμορφωθούν οι ιδιοκτήτες με όλες τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος.

  ΕΝΦΙΑ: Τα ειδοποιητήρια για την έκπτωση

  Από την μεριά της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει ειδοποιήσει τους ιδιοκτήτες για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν για να λάβουν την έκπτωση αλλά και την ισχύουσα προθεσμία της 22ης Φεβρουαρίου.

  Στην ανακοίνωση της η ΑΑΔΕ αναφέρει:

  «Για να σας χορηγηθεί μείωση ΕΝΦΙΑ έτους 2024 εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, χρειάζεται να υποβάλετε αίτηση ψηφιακά, έως τις 22/02/2024, μέσω της πλατφόρμας myPROPERTY στην ψηφιακή πύλη myAADE www.myaade.gov.gr  ακολουθώντας τη διαδρομή:

  Εφαρμογές / Δημοφιλείς Εφαρμογές / myPROPERTY / Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών , αφού συνδεθείτε με τους προσωπικούς σας κωδικούς TAXISnet.

  Σε περίπτωση που στην ασφαλισμένη κατοικία έχει δικαίωμα (και) άλλο φυσικό πρόσωπο, χρειάζεται να καταχωρήσετε στην εφαρμογή τον ΑΦΜ του, προκειμένου να ενημερωθεί από την ΑΑΔΕ και να υποβάλει και ο ίδιος αίτηση, με τους προσωπικούς του κωδικούς TAXISnet».

  Ακόμα η ΑΑΔΕ προειδοποιεί για τυχόν απάτες και δηλώνει:

  1. Δεν θα σας ζητήσει, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με κανέναν τρόπο και για κανένα λόγο να αποκαλύψετε προσωπικά σας στοιχεία, όπως όνομα, ΑΦΜ, ημερομηνία γέννησης, τραπεζικούς λογαριασμούς ή κωδικούς πρόσβασης (Username ή Password).
  Διαγράψτε αμέσως οποιοδήποτε μήνυμα αναφέρει ότι προέρχεται από την ΑΑΔΕ ή από την «Εφορία» και σας ζητά να αποκαλύψετε οτιδήποτε από τα παραπάνω, καθώς είναι πλαστό και πιθανώς να περιέχει κακόβουλο περιεχόμενο.

  2. Δεν θα σας αποστείλει ποτέ μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με προσωπικά φορολογικά σας δεδομένα (π.χ. ποσά οφειλών ή επιστροφών).
  Τα δεδομένα αυτά αναρτώνται μόνο στη θυρίδα «Tα Μηνύματά μου» της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), στην οποία μπορείτε να συνδεθείτε με τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης, ακολουθώντας τη διαδρομή myAADE > Μητρώο και Επικοινωνία > Τα Μηνύματά μου.

  Επίσης στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι για τη καλύτερη δυνατή προστασία σας:

  1. Μην κάνετε ποτέ κλικ σε σύνδεσμο (link) που βρίσκεται σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εάν δεν είστε απολύτως βέβαιος για τον αποστολέα του μηνύματος.

  2. Μην κάνετε ποτέ κλικ σε συνδέσμους (links) που σας καλούν να καταχωρίσετε τους κωδικούς σας ή άλλα προσωπικά σας στοιχεία.

  3. Να ελέγχετε με προσοχή τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του αποστολέα των μηνυμάτων. Μηνύματα εξαπάτησης συχνά αποστέλλονται από άγνωστες ή παραφρασμένες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προσομοιάζουν με πραγματικές διευθύνσεις υπηρεσιών (ιδίως με αλλαγή ή προσθήκη χαρακτήρων). Επίσης συχνά το όνομα αποστολέα κρύβει άλλη διεύθυνση, άσχετη με την υπηρεσία από την οποία φαίνεται να αποστέλλεται το μήνυμα.

  4. Να συνδέεστε στην ψηφιακή πύλη myAADE μόνο από τη διεύθυνσηwww.myaade.gov.gr ή μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων www.aade.gr

   

  Με πληροφορίες από ΕΡΤnews

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ