Τρίτη 28.09.2021
More

  EΚΤ: «Θα πάρει καιρό η ανάκαμψη της οικονομίας»

  Πολύ κάτω από τα προ-κρίσης επίπεδα η οικονομία, για παρατεταμένη περίοδο 

  Τα πρώτα ισχυρά στοιχεία ίσως δεν είναι καλός οδηγός για το πώς ανακάμπτει η ευρωζώνη από τη βαθύτερη οικονομική κρίση της, προειδοποίησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν.

  Με τις δηλώσεις του, ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υποβάθμισε τις προσδοκίες που δημιούργησαν κάποια απρόσμενα ισχυρά στοιχεία για την οικονομία της ευρωζώνης.

  Αφού έπιασε «πάτο» τον Απρίλιο, η οικονομία «ζωντανεύει» και την Τρίτη ανακοινώθηκε ότι ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) ανέκαμψε στις 47,5 μονάδες, προσεγγίζοντας το όριο των 50 μονάδων, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Αυτή η ανακοίνωση δημιούργησε ελπίδες για γρήγορη ανάκαμψη.

  Όμως, ο Λέιν επεσήμανε πως παρότι η «σημαντική βελτίωση» στους βραχυπρόθεσμους δείκτες είναι φυσιολογική δεδομένου του μεγέθους της συρρίκνωσης, αυτό δεν αποτελεί καλό οδηγό για το μέλλον. Η δραστηριότητα θα παραμείνει πολύ κάτω από τα προ- κρίσης επίπεδα για μια παρατεταμένη περίοδο, με δεδομένο ότι παραμένουν κάποιοι περιορισμοί.

  «Η απώλεια εισοδήματος και οι προληπτικές αποταμιεύσεις εξακολουθούν να βαραίνουν την κατανάλωση. Επίσης, η αδύναμη ζήτηση και οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί εμποδίζουν την κανονικοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας», επεσήμανε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ.

  Τα δημοσιονομικά μέτρα και ιδιαίτερα οι διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ θα έχουν πιθανότατα τεράστιο αντίκτυπο στο πόσο γρήγορα θα ανακάμψει η εμπιστοσύνη, υπογράμμισε ο Λέιν. «Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας που θα καθορίσει το μελλοντικό μονοπάτι για την οικονομία της ευρωζώνης», συμπλήρωσε.

   

   

  Με πληροφορίες από Reuters

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ