Πέμπτη 13.06.2024
More

  ΕΝΦΙΑ: Πάνω από 70 εκατ. ευρώ οι φετινές ελαφρύνσεις στον φόρο ακινήτων

  Πληρωμές από την πρώτη ώρα ανάρτησης των εκκαθαριστικών του φετινού ΕΝΦΙΑ είδαν στο Taxis.

  Πολλοί ήταν, μάλιστα, εκείνοι από τους περίπου 67.000 που έχουν κατεβάσει το myAADEapp, οι οποίοι, αφού έλαβαν μήνυμα από την εφαρμογή, τη χρησιμοποίησαν για να πληρώσουν τον φόρο με IRIS.

  Το ότι και φέτος «σπάει» ο ΕΝΦΙΑ σε 11 δόσεις εκτιμάται ότι θα κρατήσει ψηλά τα ποσοστά εισπραξιμότητας, άρα και τις ταμειακές ροές. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ έδειξαν ότι το 2023 οι εμπρόθεσμες πληρωμές φόρου ακινήτων «έπιασαν» το 79,5% των βεβαιωθέντων φόρων, δηλαδή περίπου 2,4 μονάδες παραπάνω από την επίδοση του 2022 και 5-6 μονάδες πάνω από τα ποσοστά εισπραξιμότητας των προηγούμενων ετών. Ειδικά όσον αφορά στους «θερμούς» καλοκαιρινούς μήνες, όταν δηλαδή «τρέχουν» και οι δόσεις του φόρου εισοδήματος, οι εμπρόθεσμες πληρωμές ξεπέρασαν ακόμα και το 80% των βεβαιωθέντων φόρων.

  Εκπτώσεις και απαλλαγές

  Η φετινή εκκαθάριση είναι πιο «ελαφριά» για 401.000 φορολογούμενους, οι οποίοι δικαιούνται έκπτωση 10% επειδή έχουν ασφαλίσει την κατοικία τους έναντι φυσικών καταστροφών. Το όφελος υπολογίζεται από το ΥΠΕΘΟ σε 26 εκατ. ευρώ, κι αν συνυπολογίσει κανείς τις εκπτώσεις λόγω εισοδηματικών κριτηρίων, το συνολικό κονδύλι αγγίζει τα 72 εκατ. ευρώ.

  Με σχετική του απόφαση, ο διοικητής της ΑΑΔΕ όρισε τις προϋποθέσεις για τις φετινές εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ, τροποποιώντας τον προσδιορισμό του συνολικού φορολογητέου οικογενειακού εισοδήματος.

  Έτσι, σε αυτό δεν συνυπολογίζεται φέτος ο φόρος που παρακρατήθηκε από εισοδήματα που φορολογούνται με ειδικό τρόπο χωρίς ηλεκτρονική πληροφόρηση, η δαπάνη για ενοίκιο κύριας κατοικίας και τα χρηματικά ποσά που προέρχονται από διάθεση περιουσιακών στοιχείων, δάνεια, δωρεές, κ.λπ. Αντιθέτως, στο οικογενειακό εισόδημα συνυπολογίζονται φέτος τα επιδόματα ανεργίας ΔΥΠΑ, ΓΕΝΕ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, τα μη εισαχθέντα μερίσματα και η μη εισαχθείσα υπεραξία από πώληση μετοχών πλοιοκτητριών εταιρειών που υπάγονται στον ν. 4607/2019, καθώς και τα μη εισαχθέντα μερίσματα πλοιοκτητριών εταιρειών πλοίων δεύτερης κατηγορίας κ.λπ., ν. 27/1975.

  Έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ δίνεται αν διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής της συνολικής οφειλής, δηλαδή εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος (π.χ. 12.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια).
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο/η σύζυγος ή συμβιών και τα εξαρτώμενα τέκνα, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
  • Ο φορολογούμενος ή ο/η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

  Η έκπτωση διαμορφώνεται στο 100% για υπόχρεους με αναπηρία 80% εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας και εφόσον τα ακίνητα δεν έχουν επιφάνεια μεγαλύτερη των 150 τ.μ.

  Μέσα στις επόμενες μέρες το Taxis θα ανοίξει εκ νέου για τροποποιήσεις στο Ε9, έτσι ώστε όσοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με «φουσκωμένο» εκκαθαριστικό λόγω λαθών, να έχουν τη δυνατότητα διορθώσεων και να αναμένουν εν συνεχεία την επανεκκαθάριση και τον επανυπολογισμό των δόσεων, με συμψηφισμό των επιπλέον ποσών που θα έχουν καταβάλει ως τότε. Τα συνηθέστερα λάθη εντοπίζονται στα «κουτάκια» του Ε9 που αφορούν στον όροφο (μένουν κενά και το σύστημα υπολογίζει τον φόρο με τον συντελεστή του 6ου ορόφου), στην παλαιότητα των ακινήτων (συμπληρώνεται η χρονολογία απόκτησης αντί κατασκευής), στο είδος του εμπράγματου δικαιώματος (η πλήρης κυριότητα έχει υψηλότερο φόρο από την επικαρπία ή την ψιλή κυριότητα), καθώς και στη δήλωση βοηθητικών χώρων ως κύριων.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ