Τρίτη 16.04.2024
More

  Ερχεται ο ενιαίος κανονισμός παροχών του ΕΦΚΑ

  Oι μη-μισθωτές ασφαλισμένες λαμβάνουν συγκριτικά με τις μισθωτές πολύ χαμηλότερο επίδομα κυοφορίας & λοχείας.

  Οι μεγάλες διαφορές που έχουν οι παροχές σε χρήμα από ταμείο σε ταμείο και οι διαφορετικές προϋποθέσεις για τη χορήγησή τους έχει ήδη αποτυπωθεί από την επιστημονική ομάδα του υπουργείου εργασίας η οποία θα εισηγηθεί αυτό το διάστημα αυξομειώσεις στο ύψος των παροχών στο πλαίσιο της κατάρτισης του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών του ΕΦΚΑ με τέτοιο τρόπο ώστε να παράγεται δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα.

  Ποιες είναι οι παροχές σε Χρήμα

  Ως Παροχές σε Χρήμα» του e-ΕΦΚΑ νοούνται το επίδομα κυοφορίας και λοχείας, το επίδομα ασθενείας και ατυχήματος, τα έξοδα κηδείας, το επίδομα κατασκήνωσης , βρεφονηπιακού σταθμού, συμπαράστασης και φροντίδας κατ’ οίκον.

  Η καθυστέρηση και το μακάβριο επίδομα

  Αν και οι παροχές θα έπρεπε από τη γέννηση του ΕΦΚΑ, δηλαδή εδώ και 6 χρόνια να εξισωθούν, οι κυβερνήσεις απέφευγαν το «αγκάθι» του εξορθολογισμού καθώς οι αλλαγές κάθε άλλο παρά «ανώδυνες» θα είναι για τους ασφαλισμένους ιδίως των προνομιούχων ταμείων των ΔΕΚΟ και των τραπεζών που θα δουν τις παροχές τους να ψαλιδίζονται και να εξισώνονται με τα χαμηλά όρια που ισχύουν στο ΙΚΑ.

  Για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα εργασίας προτείνει το μακάβριο επίδομα των εξόδων κηδείας που  σε ορισμένα ταμεία ξεπερνά τα 3.000 ευρώ να κυμαίνεται στο εξής από 800 έως 1300 ενώ σε κάθε περίπτωση θα αυξηθούν οριακά έως 5 ευρώ οι χαμηλές παροχές του ΟΓΑ.

  Σύμφωνα με αθηναϊκά δημοσιεύματα ο «ακορντεόν» πρέπει να κλείσει με μαεστρία προκειμένου να εξορθολογιστεί η κατανομή. Πάντως αν εγκριθεί η αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού για τις παροχές, οι μειώσεις θα είναι λιγότερες.

  Οι διαφορές από ταμείο σε ταμείο

  Πάντως μέχρι σήμερα κάθε ταμείο εξακολουθεί να έχει τους δικούς του κανόνες για τις παροχές συνεχίζοντας το φαύλο κύκλο  του κατακερματισμού και των ανισοτήτων.

  Ενδεικτικά αναφέρουμε, με βάση την καταγραφή της επιστημονικής ομάδας ότι οι μη-μισθωτές ασφαλισμένες λαμβάνουν συγκριτικά με τις μισθωτές πολύ χαμηλότερο επίδομα κυοφορίας & λοχείας.

  Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένες του πρώην ΟΑΕΕ λαμβάνουν €150 το μήνα για 4 μήνες, οι ασφαλισμένες του πρώην ΕΤΑΑ λαμβάνουν €200 το μήνα για 4 μήνες και οι ασφαλισμένες του πρώην ΟΓΑ ένα εφάπαξ ποσό των €486, όταν οι μισθωτές ασφαλισμένες λαμβάνουν συνδυαστικά από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ το σύνολο του μισθού τους.

  Σε ό,τι αφορά στα έξοδα κηδείας τη μικρότερη παροχή έχει ο ΟΑΕΕ (€762) και την υψηλότερη τα ταμεία των ΔΕΚΟ.

  Ειδικότερα το ΙΚΑ καταβάλλει για έξοδα κηδείας 843 ευρώ, ο ΟΓΑ 800 , το Δημόσιο 1.000 ευρώ ενώ τα ταμεία των τραπεζών , ΔΕΚΟ και επιστημόνων ( ΕΤΑΑ)  καταβάλλουν διαφορετικά ποσά το καθένα που κυμαίνονται από €1.500 έως €3.000.

  Υψηλότερα ποσά λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι στο πρώην ταμείου του ΗΛΠΑΠ. Ο κανονισμός προβλέπει την καταβολή στους συγγενείς του θανόντος ασφαλισμένου τριών  μηνιαίων μισθών  και ενός ακαθάριστου μηνιαίου μισθού για έξοδα κηδείας.

  Ακριβές… κηδείες!

  Δύο μισθούς η δύο κύριες συντάξεις λαμβάνουν οι συγγενείς ασφαλισμένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ, δηλαδή πάνω από 3.000 ευρώ. Έως  2743 ευρώ χορηγεί για έξοδα κηδείας το πρώην ΤΣΑΥ ( ταμείο των γιατρών) και 1800 ευρώ το ΤΣΜΕΔΕ.

  Ειδικά για τα έξοδα κηδείας είχε προκληθεί μεγάλος θόρυβος πριν από μερικά χρόνια  όταν τα πρώην ταμεία λάμβαναν τιμολόγια  ύψους πάνω από 5000 ευρώ τα οποία έπρεπε να πληρώσουν στον ασφαλισμένο.

  Μια «βασιλική» κηδεία μπορεί – ανάλογα με τις απαιτήσεις – να αγγίξει και τα 10.000 ευρώ αλλά το ζητούμενο είναι ποιο ποσό πρέπει να πληρώνει ο ασφαλιστικός φορέας.

  Το «ασθενές» επίδομα ασθενείας

  Σε ό,τι αφορά το επίδομα ασθενείας και ατυχήματος, ο π. ΟΑΕΕ παρέχει επίδομα εργατικού ατυχήματος την ώρα που οι ασφαλισμένοι του π. ΟΓΑ δεν λαμβάνουν καμία παροχή, ενώ τα π. Ταμεία των μισθωτών παρέχουν και επίδομα ασθενείας και επίδομα ατυχήματος, με την προϋπόθεση βεβαιωμένης αποχής από την εργασία.

  Επίσης το πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ καταβάλλει στους ασφαλισμένους  450 ευρώ ως επίδομα κατασκήνωσης ενώ ακόμα υψηλότερο 800-900 ευρώ είναι το επίδομα κατασκήνωσης που χορηγεί  το πρώην ΤΣΜΕΔΕ.

  Την ίδια ώρα το πρώην ΙΚΑ  χορηγεί το επίδομα κατασκήνωσης μετά από αίτηση στη ΔΥΠΑ  με εισοδηματικά κριτήρια.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ