Πέμπτη 29.02.2024
More

  Η κλιματική αλλαγή πιέζει τις επιχειρήσεις

  H κλιματική αλλαγή είναι η πιο σημαντική προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις εν μέσω παγκόσμιας αβεβαιότητας.

  Αυτό προκύπτει από έκθεση που διεξήγαγε η Deloitte ανάμεσα σε περισσότερα από 2.000 στελέχη επιχειρήσεων και σε 24 χώρες με θέμα «Βιωσιμότητα και επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης».

  Οταν τους ζητήθηκε να κατατάξουν τα θέματα που πιέζουν περισσότερο τις εταιρείες τους, πολλά στελέχη όρισαν την κλιματική αλλαγή ως ένα «από τα τρία πιο πιεστικά ζητήματα», πιο ψηλά από άλλα επτά, τα οποία περιλαμβάνουν την καινοτομία, τον ανταγωνισμό για την προσέλκυση ταλέντων, αλλά και τις προκλήσεις σχετικά με την εφοδιαστική αλυσίδα. Μόνον οι οικονομικές προοπτικές κατατάσσονται λίγο υψηλότερα από την κλιματική αλλαγή.

  Επιπλέον, το 75% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις τους έχουν αυξήσει τις επενδύσεις τους στη βιωσιμότητα τον τελευταίο χρόνο, ενώ περίπου ένα 20% είπε ότι τις έχει αυξήσει «σημαντικά».

  Στη σχετική έκθεση διατυπώνονται ενδεικτικές προτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ των προσδοκιών από την πράσινη μετάβαση και του πραγματικού αντίκτυπου από όλη αυτή τη διαδικασία. Στόχος των προτάσεων αυτών είναι να επιταχύνουν την πορεία προς μια οικονομία με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα.

  «Το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον των στελεχών για τη βιωσιμότητα κατά το τελευταίο έτος αποδεικνύει ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν πλέον μόνιμη θέση στην επιχειρηματική ατζέντα.

  Σχεδόν όλοι όσοι συμμετείχαν στην έρευνα σημείωσαν ότι οι επιχειρήσεις τους έχουν επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή τον τελευταίο χρόνο. Ανέφεραν σε ποσοστό 46% την έλλειψη πόρων ή το υψηλό κόστος ως το πιο σοβαρό πρόβλημα που ήδη επηρεάζει τις επιχειρήσεις τους, ενώ το 45% των ερωτηθέντων υπογράμμισε «τα μεταβαλλόμενα πρότυπα κατανάλωσης ή προτιμήσεων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή». Τέλος, το 43% ανέφερε «τη ρύθμιση των εκπομπών καυσαερίων» ως ένα ακόμη πολύ σημαντικό ζήτημα που επηρεάζει τις επιχειρήσεις τους. Επίσης, γύρω στο 1/3 των στελεχών είπε ότι η κλιματική αλλαγή επιδρά αρνητικά στη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων.

  Εκτός από τον αντίκτυπο στις επιχειρήσεις και στα ενδιαφερόμενα μέρη τους, 82% των στελεχών ανέφεραν ότι έχουν επηρεαστεί προσωπικά από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής τον τελευταίο χρόνο, με τις ακραία υψηλές θερμοκρασίες να σημειώνονται ως το πιο συχνό πρόβλημα.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ